Nieuws

Alle macht aan de dingen

Volgend jaar zijn al bijna 5 miljard objecten met het internet verbonden, en tegen 2020 zal hun aantal vervijfvoudigen tot meer dan 25 miljard. Bedrijven en hun CIO's moeten nieuwe toepassingen ontwikkelen die gebruik maken van de intelligentie die al deze systemen zullen verzamelen

Volgend jaar zijn al bijna 5 miljard objecten met het internet verbonden, en tegen 2020 zal hun aantal vervijfvoudigen tot meer dan 25 miljard. Bedrijven en hun CIO’s moeten nieuwe toepassingen ontwikkelen die gebruik maken van de intelligentie die al deze systemen zullen verzamelen, zegt Gartner.

Het ‘Internet of Things’ is al langer een thema, en zal volgens Gartner ook de komende jaren de agenda van de CIO blijven bepalen. Het aantal met internet geconnecteerde ‘dingen’ zal tussen dit en volgend jaar met liefst 30 procent blijven groeien en Gartner zit in het ‘Internet of Things’ een krachtig onderdeel van de digitale transformatie die bedrijven momenteel ondergaan.

Slimme straten 

Consumenten, bedrijven, lokale overheden en ander instanties krijgen dank zij het IoT nieuwe middelen in handen om technologie in te zetten, en zullen volgens Gartner aardig wat uitgeven om alle gegevens te kunnen verwerken die de geconnecteerde toestellen zullen genereren. De totale markt voor IoT-gerelateerde diensten zal wereldwijd in 2020 niet minder dan 264 miljard dollar waard zijn, becijferde Gartner.

Met name in de productiesector, de nutsbedrijven en het transportwezen ziet Gartner grote mogelijkheden voor het Internet der Dingen. Maar ook overheden, die investeren in ‘slimme’ straten en ‘slimme’ straatverlichting zullen hun steentje bijdragen.

Niet nieuw

Gartner geeft toe dat de trend van verbonden toestellen niet nieuw is – denken we maar aan de ATM’s in banken en check-in machines van luchtvaartmaatschappijen – maar verwacht tot een aantal totaal nieuwe diensten nu toestellen van intelligentie kunnen voorzien worden.

De uitdaging voor bedrijven is dubbel: enerzijds moeten ze zoeken welke financiële voordelen ze kunnen puren uit een slim gebruik van alle sensordata die verzameld kunnen worden, anderzijds moeten ze zich ook beschermen tegen mogelijk misbruik of diefstal van diezelfde data.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business