Nieuws

Opel leert auto’s monteren op de Wii

De Nintendo Wii leert arbeiders auto's in elkaar te sleutelen. Virtuele trainingen met de Wii maken werknemers efficiënter, en dus past Opel ze vanaf volgend jaar toe.

 Foto: GM

Je Opel wordt vanaf 2015 gemonteerd door werknemers die hun vak leerden op de Nintendo Wii. Een vooruitzicht dat niet iedereen evenveel vertrouwen inboezemt, maar dat is onterecht. Het op de Wii gebaseerde systeem dat de autofabrikant hanteert zorgt er naar eigen zeggen voor dat werknemers tot 40 procent minder fouten maken, naast tal van andere voordelen.

De Wii wordt, in samenwerking met een Kinect-bewegingssensor, ingezet om personeel vertrouwd te maken met handelingen die ze tijdens de montage van een auto moeten uitvoeren. Via de simulatie nemen ze onderdelen vast, die ze dan op in de juiste volgorde moeten monteren. Dergelijke opleidingsprogramma’s bestonden al op de computer, maar werden nog nooit gebruikt met toevoeging van beweging.

Virtuele voorbereiding
De bewegingssensor van de Wii en de slimme camera van Kinect maken de handelingen tastbaarder. De opdrachten die werknemers uitvoeren tijdens de training liggen zo dichter bij de realiteit.

Zo kunnen ze veel beter een echte airbag monteren nadat ze alle stappen eerst virtueel doorliepen. Bovendien is het eenvoudig om meerdere personeelsleden te trainen voor ieder station van de assemblage. Voordien gebeurde dat onder andere met prototypes, maar dat was tijdrovender, moeilijker en leverde slechtere resultaten op.

Vistra
Opel werkt al drie jaar aan het project, dat de naam Vistra kreeg en gesubsidieerd wordt door de Europese Unie. Vanaf volgend jaar wordt Vistra eindelijk ten volle geïntegreerd. Naast Opel zijn nog zes andere onderzoekscentra en industriële ondernemingen uit Duitsland, Zweden, Engeland en Denemarken betrokken bij het project.

In totaal werken er tien Opel-werknemers mee, bijgestaan door veertig deskundigen van andere bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business