Nieuws

Pc-verkoop in 2014 maar licht gedaald

Na rampjaar 2013 is de pc-verkoop weer een stuk stabieler. De daling is afgelopen jaar bijna tot stand gebracht, vooral door de vraag in West-Europa en de VS.

De zware terugval in verkochte pc’s is in 2014 duidelijk afgeremd. Dat komt door een meevallende vraag naar laptops en desktops in West-Europa en Amerika. Dat melden de twee grote IT-marktonderzoekers Gartner en IDC vandaag allebei.

Toch tonen beide analisten duidelijk verschillende concrete aantallen en percentages. Volgens IDC werden er in 2014 in totaal 308,6 miljoen pc’s verkocht, een daling van 2,1 procent. Gartner komt uit op een veel lagere daling van 0,2 procent naar 315,9 miljoen toestellen. Het verschil kan zitten in de vraag of apparaten als de Microsoft Surface gelden als personal computer of als tablet.

Voor het komende jaar rekenen IDC en Gartner met een licht herstel van de markt dankzij nieuwe producten. Ook al zullen de klassieke laptops en desktop-pc’s opnieuw kwakkelen. Maar van de diepzeeduik van tien procent in 2013 is geen sprake meer.

Lenovo zal dit jaar volgens beide analisten wereldwijd de grootste pc-verkoper blijven met een aandeel van 19 procent. HP is tweede met 18,4 procent (volgens IDC) dan wel 17,5% (Gartner), gevolgd door Dell en Acer.

businessdesktopgartneridclaptopmarktcijfersnieuwspc-verkoopsmart businesssmartbusiness

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals