Nieuws

Internet of Things komt opzetten in bedrijfsleven

Zakelijk gebruik van het Internet of Things (IoT) is in opmars. Er komen steeds meer kant-en-klare IoT-oplossingen op de markt.

Zakelijk gebruik van het Internet of Things is in opmars, al zijn er nog uitdagingen. Dat is de conclusie van een recent onderzoek uitgevoerd door ABI Research, in opdracht van Verizon. 

Doordat de kosten van sensoren, connectiviteit en rekenkracht dalen, wordt IoT-technologie steeds toegankelijker voor organisaties. Maar het gaat niet enkel om technologische ontwikkelingen. Ook veranderingen van de wet- en regelgeving in bepaalde sectoren dragen bij aan de groei van het IoT.

Standaardoplossingen

Het aantal IoT-verbindingen tussen bedrijven zal tussen 2014 en 2020 naar verwachting meer dan verviervoudigen en wereldwijd een niveau bereiken van 5,4 miljard geconnecteerde machines of objecten.

De onderzoekers geven aan dat er met steeds grotere regelmaat standaard IoT-oplossingen op de markt verschijnen als alternatief voor traditionele maatwerkoplossingen.

De automarkt wordt een belangrijke groeimotor. Op dit moment is zowat 80 procent van de wereldwijde automarkt in handen van veertien fabrikanten die allemaal inzetten op de zogenaamde connected car. Maar er zijn ook andere sectoren van tel. De onderzoekers verwachten bijvoorbeeld dat organisaties in 2018 ruim 13 miljoen apparaten voor gezondheidsmonitoring en beweging op kantoor zullen introduceren.

Zelf zag Verizon vorig jaar inzake IoT de grootste groei in productie, financiële dienstverlening en verzekeringen en media & entertainment. Deze drie verdubbelden op een jaar tijd. Ook thuisbewaking, detailhandel, horeca en tansport groeiden fors qua gebruik van IoT.

Uitdagingen

Een uitgebreider IoT-landschap brengt wel meer beveiligingsproblemen met zich mee. Het wordt een uitdaging om hier mee om te gaan. Digitale certificaten kunnen een antwoord bieden aan de eisen van de wet- en regelgeving op het gebied van IoT en ICT-beveiliging.

Ondanks dit alles blijkt het aantal toepassingen van IoT binnen het bedrijfsleven nog altijd betrekkelijk bescheiden. Ongeveer 10 procent van alle bedrijven op brede schaal gebruik van IoT-technologie. Zij blijken dus tot de zogenaamde early adopters te behoren.

Verizon is in ons land overigens een eerder bescheiden speler op de markt van IoT. Bij ons spelen Proximus en (vooral) Mobistar de hoofdrol als het gaat om het draadloos verbinden van machines en objecten.

Het rapport van ABI Research heeft als titel “State of the Market: The Internet of Things (IoT) 2015.

Op 5 mei organiseren we een gratis seminar over mobile business. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business