Nieuws

LibreOffice krijgt binnenkort online versie

Het is al enkele jaren geleden dat The Document Foundation aankondigde dat LibreOffice een online-versie zou krijgen. Dat staat nu op de agenda voor...2016.

In 2011, niet lang nadat The Document Foundation zijn OpenOffice-fork Libreoffice aankondigde, liet de stichting weten dat er ook een online versie van de kantoorsuite zou uitgebracht worden. Vier jaar later lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen en wordt LibreOffice Online (Lool) dan misschien toch werkelijkheid.

LibreOffice moet op die manier de strijd aangaan met Office 365 van Microsoft en Google Docs. De suite heeft een boel aanhangers die het bijvoorbeeld erg appreciëren dat Open Document Format (ODF) volledig ondersteund wordt.

ODF is een standaard die volledig open is en geen enkele binding met een commercieel bedrijf heeft. In het Verenigd Koninkrijk is het bijvoorbeeld al het standaardformaat voor alle officiële overheidsdocumenten. Google en Microsoft ondersteunen ODF ook wel, maar niet in dezelfde mate als Lool.

Lool wordt ontwikkeld door Icewarp en Collabora, twee openbronsoftwarebedrijven. Icewarp voorziet in de financiering, Collabora en de openbrongemeenschap nemen het programmeerwerk op zich. Collabora leverde in 2011 al het "proof-of-concept" van de online versie van LibreOffice.

Linux Server

De software zal uitgebracht worden als een Linux Server-programma. Het voordeel daarvan is dat bedrijven de software op hun eigen servers kunnen draaien en hun documenten dus niet aan een derde partij moeten toevertrouwen.

De internetversie van Lool zal documenten compleet op dezelfde manier weergeven als zijn desktop-broertje. Verschillende gebruikers zullen ook tegelijkertijd aan eenzelfde document kunnen werken. Alle bestandsformaten van Writer, Calc en Impress worden ook in de internetversie ondersteund en er wordt voorzien in een HTML5-interface. Het enige wat nodig is om het programma te draaien, is een moderne webbrowser en Javascript.

Net zoals LibreOffice zelf wordt ook de online variant gehost door The Document Foundation. Aan het project wordt tegelijk gewerkt met een ander groot project van de stichting: LibreOffice for Android.

De officiële release van Lool is voorzien voor begin 2016. De code zal voordien wel beschikbaar komen, maar dan zonder technische ondersteuning.

businesscalccollaboraicewarpimpressitprofessionallibreofficeloolnieuwsodfonlinewriter

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen