Nieuws

De ultieme luxe van vier uur slaap per nacht

Wat hebben Napoleon, Isaac Newton, Thomas Jefferson en Leonardo da Vinci gemeen? Ze kwamen alle vier toe met een paar uur slaap per nacht. Is (bijna) niet moeten slapen de ultieme luxe voor een manager?

 

Wat hebben Napoleon, Isaac Newton, Thomas Jefferson en Leonardo da Vinci  gemeen? Ze kwamen alle vier toe met slechts enkele uren slaap per nacht. Voor Jefferson en da Vinci waren zelf een tweetal uur voldoende. 

Het lijkt wel de ultieme gave van God. Want meteen krijgt u er vier tot zes uur gratis bij. Ook Winston Churchill sliep, volgens de blog Amolife, opvallend weinig, ongeveer vijf uur per nacht.

Uper class

Behoort u tot deze groep van "weinig slapers"? De kans lijkt eerder klein. Veel mensen die van oordeel zijn dat ze met vijf à zes uur nachtrust kunnen toekomen, lijden ofwel aan chronische slapeloosheid. Ofwel gunnen ze zichzelf te weinig slaap, en moeten dat tijdens de dag bekopen. 

Er bestaat in zeker zin dus een soort van uper class wat slapen betreft. Uit onderzoek blijkt dat 1 tot 3 procent van de bevolking, zonder noemenswaardige hinder, met enkele uren slaap per nacht kan doorkomen. Meestal zijn vijf uur voldoende voor hen.

Koffie

Deze 1 à 3 procent hebben gedurende de dag geen koffie of oppeppende middelen nodig om zich fit en energiek te voelen. De stofwisseling in hun lichaam verloopt snel, waardoor ze doorgaans ook vrij slank zijn. 

Leonardo da Vinci is het schoolvoorbeeld van deze soort. Hij wordt vaak naar voren geschoven in cursussen rond tijdsmanagement. Hij kon de beschikbare tijd erg efficiënt aanwenden, maar had er ook meer van ter beschikking dan anderen. 

Einstein

Overigens zijn lang niet alle kortslapers succesvol (geweest). En het omgekeerde is ook zeker waar: lang niet alle succesvolle mensen zijn kortslapers. Van Albert Einstein is bijvoorbeeld bekend dat hij minsten 10 uur sliep per nacht. Soms zelfs 11, als hij op een goed idee wilde broeden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business