Een e-mailadres is de kleinste eenheid waarmee u iemand kan identificeren. Maar bovenal zegt een e-mailadres meer over u dan u denkt.


Een e-mailadres is de kleinste eenheid waarmee u iemand kan identificeren. Maar bovenal zegt een e-mailadres meer over u dan u denkt.

Een e-mailadres heeft meer impact dan sommigen denken. Brits onderzoek wees onlangs uit dat 75 procent van de cv’s met bizarre of jolige e-mailadressen (zoals bacardigirl@hotmail.com of 30vodkasperavond@gmail.com) meteen naar de prullenmand gaan bij sollicitaties.


Intussen is een Amerikaanse start-up Emailage, die zich specialiseert in het analyseren van e-mailadressen. Het bedrijf haalde enkele weken geleden bijna 4 miljoen euro startkapitaal op. Klanten van Emailage zijn e-winkels, die willen weten met welke personen men te doen heeft. En of het echt wel om echte (fysieke) personen gaat.

Op basis van 100 factoren schat men het e-mailadres van de koper in. Wat speelt onder meer mee?

– Bestaat het e-mailadres echt? Onbestaande e-mailadressen zijn per definitie risicovol.

– Bedrijfsadressen zijn potentieel veiliger, dan Webmailadressen à la Hotmail of Gmail.

– Wanneer is het aangemaakt? Hoe korter de tijd is tussen de aanmaak van een e-mailadres en een feitelijke bestelling, hoe meer risico voor de winkelier. Deze factor is erg belangrijk. Emailage heeft er ook zijn naam aan te danken.

– Is het adres automatisch aangemaakt volgens een bepaald patroon? Als er geen menselijke tussenkomst gebeurt is dit ook een mogelijk risico.

– Getallen. Een e-mailadres als John12345@hotmail.com is potentieel meer verdacht dan eentje met een voornaam en familienaam.

Nieuw is het onderzoek van e-mailadressen overigens niet. Reeds jaren onderzoekt men e-mailadressen in functie van spam (die vaak verkoper zijn). Maar dit bedrijf doet onderzoek in functie van het gebruik van e-mailadressen voor online bestellingen (= de kopers).

Emailage-oprichter Rei Carvalho kwam op het idee bij zijn vorige job waar hij zich specialiseerde in software voor automaten. Carvalho zocht, naar eigen zeggen, naar de kleinst mogelijke identificatie-eenheid om fraude op te sporen. Dat blijkt volgens hem dus het e-mailadres te zijn.

Op 5 mei organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over business intelligence en analytics. Meer info over dit seminarie vind je op: www.businessmeetsit.be