Nieuws

Hoe wordt u CIO of IT-manager?

Op welke manier kunt u het beste uw IT-carrière ontwikkelen? Recruiters en CIO's geven u tips.

Wat is de beste manier om carrière te maken als Chief Information Officer (CIO)? Moet je onderaan beginnen bij een IT-afdeling en jezelf naar de top werken, moet je tijd door brengen in andere disciplines of moet je een andere gerelateerde positie overwegen, zoals analist, adviseur, consultant of interim-CIO? Wij spraken met meerdere IT-experts. Volgens hen is het sowieso verstandig om verantwoordelijkheid te nemen voor zakelijke problemen en te kijken hoe technologie waarde kan toevoegen aan de organisatie.

IT-directeur Sean Harley van de Top Right Group zegt dat hij zich in zijn carrière op drie hoofdzaken heeft gericht. Om te beginnen de dagelijkse gang van zaken, zodat iedereen vooruit kan; tweede is systeemmanagement en optimalisatie; en als laatste is hij IT-directeur geworden met de verantwoordelijkheid voor de strategie.

“Werken voor zoveel verschillende bedrijven in allerlei verschillende rollen is voor mij een fantastische ervaring geweest”, zegt hij. “Mijn baan voor een verkoper stelde me in staat met verschillende CIO"s te praten. Dat hielp me begrijpen voor welke problemen een bedrijf allemaal kan komen staan. Het was een goede voorbereiding op mijn rol als IT-directeur. Ik weet hoe technologie ingezet kan worden om een groot scala aan zakelijke uitdagingen op te lossen.”

Harley heeft een jaar gewerkt als veiligheidsadviseur bij E&Y. “De omgang met oudere mensen was een groot voordeel”, vindt hij. “Het heeft me veel waardevolle lessen geleerd.” Verder was Harley werkzaam bij verschillende startende bedrijven, waaronder consumentenanalysebureau Sky IQ. “Werken voor dergelijke nieuwe ondernemingen is geweldig.”

Harley geeft aan dat onderwijs en ontwikkeling nooit stoppen, zelfs voor IT-leiders aan de top. “Om een goede CIO te worden, moet ik in de toekomst wellicht een meer zakelijke rol op me nemen”, gaat hij verder. “Dat betekent dat je meer een COO wordt. Dat helpt me als IT-leider om de integratie tussen technologie en zaken op een nog dieper niveau te begrijpen.”

Geen perfecte route
De verantwoordelijkheid nemen voor andere zakelijke gebieden is iets dat je ook ziet in de carrière van Chris Chandler, hoofd van CIO-training bij recruitmentspecialist La Fosse Associates. Hij stelt dat er vele manieren zijn om CIO te worden, dat de perfecte route niet bestaat.

Maar toch heeft La Fosse wel de voorkeur voor een bepaald carrièrepad als snelste en succesvolste weg naar de top: uitblinken in een of meerdere disciplines en aan de top andere verantwoordelijkheden ontwikkelen. “Het wisselen van disciplines is iets wat door het management vaak met argusogen wordt bekeken”, verklaart Chandler. “Het zet vraagtekens bij je motivatie, interesses en zelfs geschiktheid.”

“Een nieuwe rol op je nemen naast je bestaande verantwoordelijkheden is iets dat altijd positief ontvangen wordt”, gaat Chandler verder. La Fosse kijkt meestal naar signalen dat een werknemer wordt voorbereid om uiteindelijk de positie van CIO op zich te nemen.

Allemaal technologen
Alastair Behenna, een ervaren IT-leider en consultant bij The CIO Partnership, zegt dat de enorme vlucht van technologie een nieuwe uitdaging vormt voor mensen die de top proberen te bereiken. “Tegenwoordig zijn we allemaal technologen”, stelt hij. “We zijn onlosmakelijk verbonden met technologie in zowel ons zakelijk als ons privéleven. Je kunt er niet omheen.”

“Voor een CIO met de ambitie om te groeien en een plek in te nemen aan de managementtafel, is het niet langer voldoende om degene te zijn die de systemen en diensten levert. De technologie moet zo aangepast worden dat het aansluit op de ambities van de moderne digitale onderneming, knelpunten moeten verwijderd worden en medewerkers, klanten, leveranciers en partners moeten tot een welvarende coalitie van wederzijdse voordelen gesmeed worden.”

Behenna erkent de enorme uitdagingen die gepaard gaan met het verkrijgen, begrijpen en dan gebruiken van die digitale kennis om je carrière verder te helpen. In zijn ervaring is de enige effectieve manier voor CIO"s iets te doen aan persoonlijke groei, om een andere functie op je te nemen en verantwoordelijkheid voor de resultaten te nemen.

“Software als een dienst, big data, de cloud en het Internet der Dingen zijn allemaal modewoorden totdat je de technologie erachter om weet te zetten in een commercieel voordeel”, meent Behenna. “Dat krijg je niet voor elkaar voordat je volledig begrijpt hoe de branche zijn geld verdient en hoe dit past in het brede commerciële perspectief van je eigen onderneming en de markt.”

Net als Behenna hamert Stephen Hand, voormalig CIO en consultant bij Consult 360, op het belang van zakelijke ervaring. Hij zegt dat hij altijd veel waarde hecht aan de rol van CIO als IT-professional die zijn expertise gebruikt om meer waarde te creëren voor het bedrijf waarvoor hij of zij werkt.

“Werken in verschillende IT-disciplines is noodzakelijk maar niet afdoende”, vindt Hand. “De vitale ingrediënten zijn het verkrijgen van zakelijke kennis en relaties waardoor je ziet op welke manier je meer waarde kunt creëren. Daarbij is het zeker handig, maar niet noodzakelijk, dat je ook eens in een rol hebt gezeten die niets met IT te maken heeft.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business