De toekomst van luchtvaart zit in big data en internet of things

Als er één domein is waar huidige IT-trends als big data, mobiel en intern of things zich volop zullen laten gelden, dan is het wel in de luchtvaart.

Als er één domein is waar huidige IT-trends als big data, mobiel en intern of things zich volop zullen laten gelden, dan is het wel in de luchtvaart.

“Als ik vroeger op business trip trok, dan checkte ik of ik mijn portefeuille had, mijn tickets en gsm. Vandaag controleer ik vooral of ik mijn smartphone bij heb.” Het was Kieran McCorry, strategist in de "HP Enterprise Services Office of the CTO", die de trend in de luchthaven illustreerde op de HP Discover conferentie.

Kieran McCorry ziet vooral mobiliteit, en vooral de smartphone meer en meer de luchthaven beheersen. Uit een recent onderzoek van de wifi-verbindingen op luchthavens blijkt dat die verbindingen in 55 procent van de gevallen gebeuren met smartphones, 24 procent met tablets en 21 met laptops. Vooral twintigers en dertigers zijn fervente mobiele gebruikers. In totaal dook de smartphone  in 83 procent van de gevallen ergens op in het reisproces.

Internet of things

Een andere trend die opduikt op de luchthaven is die van internet of things. Het gaag hier om het gebruik van Wifi-toegangspunten of zogenaamde Beacon-technologie die de locatie van de gebruiker inschatten.

Daarnaast is er uiteraard het veelvuldig gebruik van mobile apps. “Een goed voorbeeld is de mobiele boardpass die snel groeit”, weet McCorry. Het gevolg ervan is dat de menselijke interactie in de luchtvaartsector in verhouding daalt.

Big data

De laatste trend die van tel is in de luchtvaart is big data. Hiermee gaat men, op basis van historische gegevens, voorspellingen doen voor de toekomst. Waarbij het scenario als volg gaat. Via een mobiel toestel doet u de check-in en wordt u in de luchthaven begeleidt naar de security. Bij de shops krijgt u een bericht op uw smartphone. Op basis van eerdere aankopen wordt u een coupon in een shop aangeboden, als u er voorbij loopt.

Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business