Nieuws

De grootste harde schijf ter wereld

De schijf van HGST is goed voor 10 TB, en vooral bedoeld voor archiveringsdoeleinden. Deze schijf kan ongeveer 10.000 keer meer data opslaan dan de eerste 1 GB-drives van 3,5 inch die twintig jaar geleden op de markt verschenen.

<img src="//cdn.minoc.com/thumb/600-600/i/2015/23/135273_hardeschijf.png" />

Hij was al enkele maanden geleden aangekondigd en nu komt hij ook beschikbaar: de eerste 10 TB-schijf ter wereld, ontwikkeld door HGST, een divisie van Western Digital.

Om een idee te geven: deze schijf kan ongeveer 10.000 keer meer data opslaan dan de eerste 1 GB-drives van 3,5 inch die twintig jaar geleden op de markt verschenen.

De drive-fabrikanten maken zich klaar voor nieuwe technieken als “patterned media” en “heat-assisted magnetic recording” die de volgende jaren de capaciteit van schijven nog verder zal laten toenemen. Dit soort technologieën vereisen enorme investeringen voor ze klaar zijn voor massaproductie, maar zijn ook noodzakelijk.

De markt voor high end-schijven (met zijn grote marges en stabiele vraag) is door de komst van SSD-geheugen immers flink op zijn kop gezet. SSD is nu heer en meester in het segment waar een hoge performantie het belangrijkst is. De traditionele hard drives moeten dus hun laatste troef uitspelen: capaciteit.

De nieuwe HGST-schijf maakt gebruik van alternatieven als “shingled magnetic recording” (SMR) en de HelioSeal-techniek om zoveel mogelijk bits en bytes op zijn schijfoppervlak te persen. SMR, dat ook in flashdrives gebruikt wordt, is gebaseerd op het feit dat schrijven naar de schijf veel energie kost en een breed spoor veroorzaakt. Lezen werkt echter prima met smalle sporen. Met SMR worden opeenvolgende sporen gedeeltelijk overschreven, zodat de smalle leessporen behouden blijven.

SMR vereist wel dat volledige sporen ineens geschreven worden, wat betekent dat de drives niet erg geschikt zijn voor frequente updates. Deze schijf is dus vooral bedoeld om eenmalig data naar toe te schrijven en die data te laten staan, met andere woorden: archivering. HGST biedt zelfs een Linux-gebaseerde SDK aan, zodat integrators hun software voor de technologie kunnen optimaliseren.

De HelioSeal-techniek betekent dan weer dat de schijf gevuld is met helium, dat maar een zevende van de dichtheid van lucht heeft. Daardoor is er minder weerstand op het binnenwerk van de schijf en minder vibraties. En op die manier kunnen dunnere schijven weer wat dichter bij mekaar geplaatst worden.

Concurrent Seagate verkoopt al enkele jaren intelligente SMR-schijven, waarbij de disk controller de overhead van de SMR-techniek afhandelt. Zeker voor gewone consumenten is deze oplossing ideaal, hoe vaak update je immers al je muziek of foto’s? Zelden of nooit.

Maar de combinatie SMR en HelioSeal geeft HGST toch weer een voorsprong in opslagcapaciteit, al is deze dus vooral bedoeld voor cloudaanbieders en bulkopslag in grote bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business