Grieken werken het meest maar verdienen het minst

De Grieken werken het meest maar verdienen het minst, en bovendien zijn ze ook weinig productief. Ons land is, op Luxemburg na, het meest productief met zijn werknemers. Dat blijkt uit een big data-analyse.

 
Het gaat om de data discovery-applicatie ‘How European are you’ die softwareleverancier Qlik aanbiedt. Het bedrijf heeft deze app ontworpen om de overeenkomsten en verschillen tussen Europeanen bloot te leggen.
 
In Nederland werken mensen gemiddeld het minst aantal uren per week (30 uur) van alle EU-landen. In België is dat 37 uur. In Griekenland werken mensen, opvallend genoeg, het langst met 42 uur per week.

Salaris

Daarentegen staat Nederland wel op de vierde plek van goed betalende landen in de EU met een gemiddeld jaarsalaris van €36.650. België staat zevende met een gemiddeld jaarsalaris van €35.800. Beide landen doen het een stuk beter dan het gemiddelde, want een gemiddeld jaarsalaris binnen de EU bedraagt €26.051,- met een werkweek van 38 uur.
 

 
Werknemers in Luxemburg verdienen het meest in vergelijking met andere EU-landen, maar zijn ook de meest productieve arbeidskrachten

Grieken

De cijfers tonen vooral de weinig benijdenswaardige positie van Griekenland aan. De Grieken werken van alle Europeanen het meeste aantal uren per week, gemiddeld 42. Griekenland eindigt echter op de 14de plaats wat betreft salaris en kent een van de hoogste werkloosheidscijfers.
 
Landen die door de economische crisis in 2008 hard zijn getroffen (Portugal, Spanje, Griekenland, Ierland) hebben hun arbeidsproductiviteit sindsdien verbeterd, op Griekenland na. Daar is het sinds die tijd zelfs afgenomen.
 
Toch is er ook goed nieuws. Europa kan gezien worden als één van de hoogst opgeleide continenten ter wereld. Meer dan 85 procent van de bevolking heeft ten minste het voortgezet onderwijs afgerond.
 
 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business