Offshore is op retour

De gouden jaren van offshoring zijn voorbij. Softwareontwikkeling en andere IT-diensten komen terug steeds dichter bij huis.

 
Bedrijven plooien steeds meer terug op nearshoring, wat betekent dat ze een beroep doen op IT-diensten die zich dichterbij bevinden. Ze kloppen dan bijvoorbeeld aan bij leveranciers in Roemenië of Marokko.
 
Zelfs onshoring, beter bekend als insourcing of in-house development, komt opzetten. Meerdere onafhankelijke studies lijken die trend te bevestigen. Zo zou offshore door tal van verborgen kosten slechts 25 procent besparing opleveren en niet de vooropgestelde 70 tot 80 procent.

Belgische cijfers

De trend blijkt ook uit recente cijfers van Smart Business, in functie van het ICT-Jaarboek. Let wel, outsourcing, zoals voor softwareontwikkeling, naar verre oorden als Indië blijft relevant, maar eerder beperkt tot de grotere bedrijven. Al neemt het fenomeen ook niet echt toe. Ook nearshore blijkt relevant voor Belgische organisaties.

Wat opvalt is dat niet enkel applicatieontwikkeling naar een verre derde partij gaat, maar dat ook meer en meer infrastructuurwerken naar offshore of nearshore bestemmingen gaan.

IBM

Ook in de praktijk blijkt de trend om ‘dichterbij te komen’. Onlangs opende IBM bijvoorbeeld een nieuw services center in Groningen in het noorden van Nederland. Het bedrijf gaat hier 350 nieuwe ICT-krachten tewerkstellen.
 
De bedoeling van IBM is duidelijk: aan zijn klanten in de Benelux lokale specialisten en technische expertise in het Nederlands aanbieden om zo innovatie en de toepassing van nieuwe technologieën te stimuleren vanuit de directe omgeving.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business