Welk organogram heeft uw bedrijf?

Geraakt u niet wijs uit de structuur van uw bedrijf? Geen nood, u bent niet alleen. Dit summiere overzicht gidst u met enig gevoel voor humor door de meest voorkomende vormen.

 
Het schema van een ondernemingsorganogram ziet er op papier vaak strak en begrijpbaar uit, maar is in de praktijk een stuk minder vatbaar voor visualisatie. De blog Doghouses Diaries zette de zes meest voorkomende bedrijfsorganisaties op een rijtje en deden een poging om deze met een komische noot te ontleden en aanbevelingen te doen over hoe u er het beste in beweegt.
 
Beeld: Vlad Karavaev / Shutterstock.com

1. Hiërarchisch


Ondernemingen claimen vaak dat ze deze structuur volgen, maar niemand heeft er al een in het echte leven zien functioneren zoals het wordt voorgesteld. Uw enige hoop op promotie is om strak in het (mantel)pak te zitten en dingen te zeggen die intelligent klinken.

2. Vlak


Typisch terug te vinden bij hippe start-ups die vast ook wel een kantine hebben waar je glutenvrije gerechten kan bestellen en een aparte ruimte voorzien om aan yoga te doen. Het bedrijf zal uiteindelijk ofwel opgekocht worden, ofwel zonder kapitaal te komen zitten. Blijven rondkijken naar functies die andere bedrijven aanbieden is een slim idee.

3. De hoogovens der synergie


Dit organogram vindt men het meeste terug bij consultancy firma’s die de mond vol hebben van een “crosscutting, multidisciplinaire” strategie die synergie genereert tussen alle “verticalen” van de onderneming. De strategie die u zelf het beste kan hanteren binnen het bedrijf is een professioneel doel vast te leggen – wanneer u eindelijk uw ontslag zal indienen, bijvoorbeeld.

4. De amoebe


Gefeliciteerd, u heeft een job bij de overheid. Houd de verwachtingen dat u iets gedaan krijgt laag, en u overleeft uw carrière.

5. De bollen van stilte


Zeldzaam, maar het bestaat. Elke hint dat u verbroedert met iemand uit een andere afdeling kan u zuur opbreken. Volg gewoon het standaard gevangenisbeleid en beperk u tot uw eigen taken.

6. Klos garen


De eigenlijke structuur van de meeste bedrijven, ook al is het gepresenteerde organogram nog zo gestroomlijnd. Het proberen te doorgronden kan een werk van jaren zijn. Als het u menens is om op te klimmen, houdt u het beste een uitgewerkt plan achter de hand.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business