Nieuws

Het softwarekerkhof lonkt voor Windows Server 2003

Microsoft stopt binnenkort de ondersteuning voor serverbesturingssysteem Windows Server 2003. Gebruikers zullen geen veiligheidsupdates meer ontvangen.

 
Microsoft zal vanaf 14 juli de ondersteuning van Windows Server 2003 stopzetten. Hiermee gaat het serverbesturingssysteem dezelfde weg op als voorganger Windows XP. Dat hoeft niet meteen het einde in te luiden voor de software. XP wordt bijvoorbeeld nog altijd gebruikt in 11 procent van de Belgische bedrijven. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de systemen op de hardware komt echter wel volledig op de schouders van de gebruikers terecht.
 
Windows Server 2003 zou vorig jaar op zo’n 24 miljoen toestellen zijn gedraaid, volgens cijfers van Microsoft. Het bedrijf heeft gebruikers ondertussen aangesproken over de beëindiging. Mike Shutz, Microsofts algemeen manager van cloudplatform marketing, stelt dat de meeste van hun klanten een “ruim percentage” van de data op hun servers al hebben verhuisd naar nieuwere besturingssystemen.
 
Bedrijven die zijn verrast door de aankondiging en geen direct overschakelingsplan bij de hand hebben, moeten zich allereerst concentreren op de veiligheid van hun dataomgevingen, om nadien applicaties beginnen te verhuizen. Dat zegt Mike Stager, senior director bij een van zo’n ondernemingen, het Amerikaanse Sanofi. “Licht de applicatieverantwoordelijken zo snel mogelijk in,” raadt hij aan. “Verzeker uzelf ervan dat ze zich bewust zijn van wat moet gebeuren en waarom.”
 
Er is ook altijd de optie om Microsoft te betalen voor een verlengd ondersteuningscontract, maar dat vraagt een stevige investering. Schakelt u om, dan is het slim om ook meteen SQL Server 2005 over te slaan. De ondersteuning hiervan loopt af in april 2016.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business