Nieuws

Noorse mijn moet grootste datacenter in Europa herbergen

Het Lefdal Mine Datacenter wil zowel een van de grootste als groenste datacenters in Europa worden. Het ondergrondse complex zal tot 120.000 m² aan serverruimte bieden.

 
120.000 vierkante meters aan voorziene ruimte in een voormalige mijn in Noorwegen moeten het Lefdal Mine Datacenter (LMD) op de kaart zetten in Europa. Het project is een samenwerking tussen de Noorse exploitant van de mijn, het Duitse Rittal en IBM.
 
Het LMD is gelegen bij Måløy in Noorwegen. Constructie aan het datacenter is enkele weken geleden gestart. Naast de grote ruimte, verdeeld over vijf diepteniveau’s, maakt het center zich sterk dat het ook een van de groenste datavoorzieningen zal zijn, met een totale capaciteit van 100 Megawatt.

De werking zal steunen op 100 procent hernieuwbare energie, afkomstig uit een nabijgelegen windpark. Ook de koeling wordt verzorgd door een naburige bron in de vorm van koelwater. Dit alles moet leiden tot een PUE (Power Usage Effectiveness) van minder dan 1,1 en een kostenbesparing die een verschil kan maken tot 40 procent tegenover traditionele cloud-datacenters.
 
Het datacenter zal volgens een modulair concept werken: IT-infrastructuur wordt met aangepaste containers ingebracht. De Duitse specialist Rittal verzorgt die datacontainers. Via diverse rackmodules en verschillende opties in kracht, redundantie en beveiliging kan het LMD zo een afgemeten oplossing aanbieden aan klanten.
 
In augustus 2016 zullen de eerste containers hun plaatsje vinden in het Lefdal Mine Datacenter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business