Nieuws

Laptop blijft voorkeurstoestel voor mobiel werk in Europa

Uit een studie naar het gebruik van mobiele apparaten op de werkvloer komt de laptop met voorsprong uit de bus als topper. Er ligt echter een kaper op de kust.

 
9 op tien Europese werknemers gebruiken een laptop. Dat is de conclusie van een studie die in opdracht van Panasonic werd uitgevoerd. Daarmee bevestigt het onderzoek de dominantie van de mobiele computer in het zakelijke landschap. Voor de Benelux is dat monopolie zelfs nog iets meer afgetekend: daar heeft 92 procent van de werknemers een laptop ter beschikking. De studie bevroeg meer dan 2650 zakelijkere inkopers en gebruikers in 10 Europese regio’s.

Europa

Iets minder gebruikt dan de laptop in Europa is de smartphone (72 procent), gevolgd door de pc (61 procent), de tablet (32 procent) en de hybride laptop (12 procent). Het assortiment hybride laptops of twee-in-eens is de laatste maanden sterk aangezwollen met kleppers als de iPad Pro en de Microsoft Surface Pro 4, en ook andere bedrijven sprongen op de kar.
 
Het aandeel twee-in-eens is in cijfers nog niet zo sterk, maar de tevredenheidsresultaten van het onderzoek tonen dat er wel degelijk een potentiële groeimarkt is. De ondervraagden verkozen de laptop (48 procent) niet verrassend als meest productieve mobiele toestel, maar op de tweede plaats verschijnt de hybride met 27 procent, gevolgd door de tablet (15 procent) en de smartphone (8 procent).

Benelux

De kaarten voor de Benelux liggen niet zo heel anders dan in Europa. Het bijna unanieme gebruik van de laptop (92 procent) laat de smartphone (68 procent), de pc (54 procent) de tablet (26 procent) en de hybride (10 procent) ver achter zich. Werknemers in de regio zijn ook meer gesteld op hun laptop: 59 procent duidt deze aan als het meest productieve mobiele apparaat. Verder geeft ook hier 27 procent de hybride laptop de tweede plaats als werktoestel, voor de tablet (11 procent) en de smartphone (2 procent).
 
De ondervraagden in de Benelux moesten ook aangeven welk toestel ze zouden kiezen als ze er maar één mochten gebruiken in de toekomst: 43 procent duidde laptop aan, 25 procent de hybride laptop. Opnieuw een indicatie dat de twee-in-een stijgt in populariteit en dat er nog marge is, aangezien maar 10 procent in de regio er eentje gebruikt. Dat vinden ze ook bij Panasonic: “Deze apparaten beantwoorden met hun uitgebreidere functionaliteiten en flexibiliteit steeds meer aan de hedendaagse behoeften van de zakelijke gebruikers. Wij zien deze apparaten dan ook in de komende jaren een steeds sterkere positie in de markt krijgen,” aldus Jan Kaempfer, general manager marketing voor Panasonic Computer Product
Solutions.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business