Nieuws

Netflix lanceert gratis tool voor Amazon Web en Google Cloud

Netflix stelt Spinnaker opensource beschikbaar, een tool waarmee gebruikers werklasten in de cloud snel kunnen verdelen en aanpassen. De tool is samen met Google gebouwd.

 
Netflix heeft de sluier gelicht van Spinnaker, een opensource project dat het grotendeels in samenwerking met Google heeft gebouwd, met medewerking van Microsoft en Pivotal. De bedrijven hebben er een jaar aan gewerkt.

Meerdere wolken

Spinnaker is een “continuous delivery system”, een instrument waarmee een gebruiker kan verzekeren dat zijn softwarecode ononderbroken kan uitgevoerd worden op machines in de cloud. In het geval van Netflix is dat Amazon Web Services. Het project is de opvolger van Asgard, de tool die Netflix voorheen had ontwikkeld en gebruikte maar die door de snelle groei van de streamingservice na een tijdje te kort schoot.
 
Het feit dat Spinnaker een multi-cloud platform is, maakt een groot verschil met Asgard volgens Netflix. Spinnaker werkt zowel met Amazon Web Services als met het Google Cloud Platform en Pivotals Cloud Foundry. Ondersteuning voor Microsoft Azure zou in de pijplijn zitten. Netflix stelt dat ontwikkelaars met Spinnaker ook werklasten simultaan op twee cloudproviders kunnen laten lopen.

Stratego

Waarom werkt Netflix samen met Google om een cloudtool te ontwikkelen, als het een klant is van Amazon? Achter die samenwerking schuilt een wirwar aan strategische manoeuvres. Netflix is niet meteen van plan om zijn streamingdienst naar een andere cloud te verhuizen, maar nu heeft het wel een tool beschikbaar waarmee het in principe mogelijk is. Amazon is namelijk niet alleen de cloudprovider van Netflix, maar ook een directe concurrent: het biedt een eigen streamingservice aan onder de naam Amazon Prime Video. Spinnaker is als het ware een stok achter de hand, mocht de concurrentie wat bitterder worden. En het feit dat Netflix Spinnaker als opensource vrijgeeft, houdt in dat anderen de software kunnen verbeteren en afstemmen op nog meer cloudplatformen.
 
Op 26 november organiseren ZDNet en Smart Business een gratis seminar rond Cloud & Business Continuity. Voor meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business