Nieuws

Belgen Europese koploper in overwerken

Liefst twee op drie Belgen geeft aan dat hij af en toe tot geregeld buiten de vastgestelde uren verder werkt. Hiermee zijn we een Europese koploper, volgens een studie uitgevoerd onder 16 nationaliteiten.

 
Twee op drie Belgen werken soms tot geregeld buiten de kantooruren, zo berekende marktonderzoeksbureau Ipsos tijdens een Europese studie in opdracht van Microsoft. Dat is flink wat hoger dan het gemiddelde in Europa, dat op 54 procent ligt. Bovendien offert bijna één op vijf Belgische werknemers ook vakantietijd op aan werktaken.

Veel werk maar tevreden

Het onderzoek van Ipsos concentreerde zich op de balans tussen privéleven en arbeid van Europese werknemers uit 16 landen. Een ander tekenend feit dat het over de Belgische werknemer naar boven bracht, is dat 24 procent zijn dag begint met werk, nog voor alle andere dingen. Dat is opnieuw hoger dan het Europese gemiddelde. De voornaamste redenen waarom belgen geregeld werken buiten de vastgestelde kantooruren zijn een flexibele werkweek (36 procent), te veel werk (35 procent), of klanten die dat verwachten (24 procent).
 
Toch vinden we dat overwerk over het algemeen niet belastend. De helft van de Belgische ondervraagden laat weten voldoende vrije tijd te hebben, 65 procent zegt dat hij tevreden is over de balans tussen werk en privé. Dat evenwicht vinden ze met kleine voorsprong het belangrijkste aspect van een job volgens de studie, bepalender dan jobzekerheid en verloning.

Homing from work

De laatste jaren zijn er een paar belangrijke trends in opmars die de combinatie van overwerk en vrije tijd bevorderen. Mobiel of telewerken schept meer mogelijkheden. Daarnaast stipt het onderzoek aan dat Belgische werknemers meer aan “homing from work” doen: privétaken uitvoeren tijdens de werkuren. 58 procent rapporteert dat hun overste dat niet erg vindt, zolang het geen negatieve invloed op hun werk heeft. Microsoft biedt op zijn website een ludieke test aan, de Work Smart Scan, waar mensen hun eigen (over)werkervaringen kunnen vergelijken met die van bedrijven in België, Nederland en Zwitserland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business