Nieuws

HP Elite X3 vervangt elk toestel in je bedrijf

Met de introductie van de Elite X3 wil HP elke laptop, desktop en smartphone vervangen door één toestel. Bijzonder ambitieus, maar mits enkele investeringen wel realistisch.

 
Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft HP de Elite X3 aangekondigd, een verrassend krachtige Windows 10 Mobile smartphone met een groot 5,96 inchscherm en krachtige hardware binnenin. Alles wat en toptoestel dit voorjaar aan boord moet hebben, vind je bij de Elite X3 terug, inclusief sterke batterij van 4.150 mAh. Maar hoe kan een Windows 10 Mobile-toestel (vroeger Windows Phone) alle andere toestellen verbannen?

Continuum

HP stelt naast de Elite X3 een apart docking station beschikbaar waarmee je van de smartphone een desktop kan maken. Daar bovenop is er ook nog een Mobile Extender in de vorm van een laptop die draadloos met de smartphone verbinding maakt. Die laatste is in principe een lege laptop met een scherm, toetsenbord en draadloze module. Alle acties worden door de Elite X3 smartphone uitgevoerd. Drie toestellen worden er plots maar één, maar niet voor iedereen.
 

Met de introductie van Windows 10 Mobile hoort ook Continuum, een vereenvoudigde Windows 10-omgeving wanneer je de smartphone in een dock of op de Mobile Extender aansluit. Daar kan je gemakkelijk op browsen, Office gebruiken en een paar apps, maar het beperkte ecosysteem van Windows 10 Mobile en de speciale optimalisatie voor Continuum is hier de duidelijke achilleshiel. Het aantal apps voor desktopweergave is op dit ogenblik eerder schrijnend. Bovendien is Continuum nog niet bijzonder stabiel of krachtig op dit ogenblik, iets waar Microsoft snel werk van moet maken.
 
Waarom toont de Elite X3 geen volwaardige Windows 10-omgeving via Continuum? Omdat de smartphone geen x86-chip aan boord heeft maar een ARM-chip (zoals elke smartphone), en daar zijn alle Windows 10-toepassingen niet voor geschreven, uitgezonderd de apps die in de Windows Store staan. De Elite X3 kan dus geen volwaardige Windows 10-omgeving via een dock of de Mobile Extender tonen.
 
 

Virtualisatie

HP weet dat Continuum alleen lang niet voldoende is in een werkomgeving en denkt verder: virtualisatie. Ze hebben virtualisatie-systeem ontwikkeld dat door het leven gaat als WorkSpaces. IT-administrators kunnen off-the-shelf of custom Windows apps naar hun server uploaden, zodat die perfect bruikbaar zijn op een smartphone zoals de Elite X3. Zo heb je toch een volledige Windows 10-ervaring op een mobiel toestel, en is één toestel genoeg om alles te vervangen.
 
Kleine kanttekening: je hebt hiervoor een stabiele, degelijke internetverbinding nodig. Snel wat werken op het vliegtuig zit er niet in, tenzij je genoeg hebt aan Office-toepassingen via Continuum. We geven HP meer slaagkans dan Microsoft zelf om meer Windows 10 Mobile-toestellen te verkopen binnen bedrijven via Citrix en Workspaces. Kleinere bedrijven zonder enige vorm van virtualisatie zullen moeten wachten tot smartphones in de toekomst écht Windows 10 kunnen draaien, en niet enkel de mobiele variant.
 
De HP Elite X3 zou vanaf de zomer beschikbaar moeten zijn aan een nog onbekende prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business