Nieuws

De cyberrisicos’s van Bash in Windows 10

Binnenkort zal de Bash-shell van Ubuntu geïntegreerd zijn in Windows 10. Behalve ontwikkelaars en hobbyisten, zullen ook cybercriminelen de nieuwe mogelijkheden met open armen ontvangen.

Tijdens Microsoft Build werden een hoop nieuwe features aangekondigd. Eén hiervan is de toevoeging van Ubuntu aan Windows 10. Aangezien veel mensen zich op allerhande tools moeten verlaten om Bash-programma’s te schrijven op een Windows-pc, wordt dit nieuws erg positief onthaald. Deze integratie kan voor veel ontwikkelaars het duwtje in de rug vormen om naar Windows 10 over te stappen.

[related_article id=”178861″]

Unix-malware

Door Ubuntu en Windows 10 te integreren, opent Microsoft de deuren naar het ontwikkelen van opensourceprogramma’s. De integratie biedt ontwikkelaars immers de kans om op een eenvoudige manier opensourcetechnologie te combineren met Windows 10.

Jammer genoeg behoren malware-ontwikkelaars ook tot de groep mensen die de integratie van Windows 10 en Ubuntu met open armen zullen ontvangen, zo stelt securityspecialist Eddy Willems in een blogpost op Linkedin.

Tot nu toe is scriptingmalware voornamelijk beperkt gebleven tot Unix-servers, maar de toevoeging van Bash zou er volgens Willems wel eens voor kunnen zorgen dat deze kwaadaardige software eveneens naar Windows 10 doorsijpelt. Dit kan ertoe leiden dat Windows-gebruikers met malware te maken krijgen die ze nog nooit eerder hebben gezien.

“Hoe meer open een systeem is, hoe meer het wordt gebruikt. Hoe meer het wordt gebruikt, hoe vaker het zal worden aangevallen. Dat hebben we in het verleden al vaak genoeg gezien,” schrijft Willems.

Beveilingsfeatures

Willems benadrukt wel dat Microsoft heel wat beveiligingsfeatures heeft toegevoegd aan zijn nieuwste besturingssysteem en dat de integratie met Ubuntu waarschijnlijk even goed zal worden beveiligd. Dit zal cybercriminelen er echter niet van weerhouden om een poging te wagen om door de bescherming van Windows 10 heen te breken, waarschuwt de securityspecialist.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business