Nieuws

Robotwaakhond bewaakt datacenters op afstand

Op Infosecurity in Brussel stelt Econocom Captain DC voor. De robot patrouilleert in de gangen van datacenters en verwittigt menselijke medewerkers van eventuele problemen.

 
Databescherming draait niet alleen om firewalls en antimalware-maatregelen, ook fysiek heeft een datacenter nood aan een degelijke verdediging. Denk maar aan machinale defecten, vandalisme, natuurrampen en andere incidenten. Het inhuren van bewakingsagenten om een datacenter 24/7 te surveilleren is te duur, en een voortdurende videosurveillance is niet altijd flexibel genoeg om elke hoek van het datacenter te observeren. Daarom introduceert Econocom in samenwerking met EOS Innovation de Captain DC, het robotische equivalent van een slimme waakhond.
 
Captain DC kan autonoom patrouilleren doorheen het datacenter, terwijl het controleert of alles naar behoren werkt, legt Ronald Grunewald van Econocom uit. Dankzij het SLAM-principe (simultaneous localization and mapping) construeert de robot een interne kaart van het centrum, zodat het op elk moment exact weet waar het zich bevindt. Bovendien kan het zo veranderingen in de normale toestand registreren. Dat doet het met behulp van sensoren die onder andere beeld, geluid, temperatuur en vochtigheidsgraad meten. Met die factoren kan het bijvoorbeeld menselijke indringers detecteren of een lek opsporen.
 
Als Captain DC een afwijking ontdekt, stuurt hij een melding naar het controlecenter. Het is dan mogelijk om de robot te besturen en vanop afstand de plaats van het incident beter te bekijken. Als het euvel ter plaatse verholpen moet worden, kan de robot bovendien de weg leiden naar de exacte locatie.
 
De robot bewijst zijn nut in datacenters, die vaak ver verwijderd zijn van de bewoonde wereld en een grote oppervlakte beslaan. “In België is Captain DC zeker bruikbaar, maar vooral in Frankrijk of de Verenigde Staten waar datacenters nog minder bereikbaar zijn, kan dit een interessante evolutie zijn,” legt Ronald Grunewald uit.
 

beveiligingbusinessDatacentereconocominfosecurityitprofessionalrobot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen