Nieuws

Dataverlies kost bedrijven jaarlijks 815.000 euro

Steeds meer bedrijven moeten diep in de buidel tasten om te compenseren voor verloren data. Dat blijkt uit de laatste EMC Global Data Protection Index, een onderzoek waarbij meer dan 2.000 IT-professionals werden ondervraagd naar dataverlies en downtime.

 
In het afgelopen jaar speelden de ondervraagde bedrijven gemiddeld 2,36 TB aan data kwijt. Dat ging  gepaard met een doorsnee financiële aderlating van zo’n 815.000 euro. In vergelijking met 2015 kregen bovendien méér bedrijven te maken met dataverlies en downtime; het aantal getroffen firma’s steeg maar liefst met 13 procent.
 
Dataverlies is te wijten aan een scala aan uiteenlopende redenen, gaande van natuurlijke rampen tot menselijke fouten. De voornaamste oorzaak van dataverlies bleef, net zoals vorig jaar, falende hardware, verantwoordelijk voor zo’n 45 procent van alle gevallen. Security-inbreuken zijn een andere grote aanleiding, waarbij zowel interne als externe inbreuken samen goed waren voor 36 procent. De top drie werd vervolledigd door een onderbreking in de stroomtoevoer en falende software. Bedrijven worden wel beter in het identificeren van de ‘usual suspects’, aangezien die redenen minder vaak voorkomen dan in 2015.
[related_article id=”167184″] De meest gebruikte manier om dataverlies te voorkomen, blijft om een back-up te nemen van kritische gegevens. Desalniettemin zien velen de cloud daarbij over het hoofd. Minder dan de helft van de ondervraagden zegt data in de cloud te beschermen tegen mogelijk verlies, hoewel het overgrote merendeel cruciale applicaties, zoals CRM of ERP, toch in de cloud draait, of van plan is om dat in de nabije toekomst te doen.
 
Het beschermen van data is een heet hangijzer, nu de GDPR nadert. Bedrijven zullen in de toekomst de nodige inspanningen moeten leveren om datalekken en de daaruit volgende boetes te voorkomen.
 
 
Op donderdag 15 september organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over de nieuwe wetgeving rond het omgaan met bedrijfsgegevens. Voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, kun je terecht op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business