Nieuws

Europees verdict over belastingontduiking Apple is in zicht

Het is mogelijk dat de Europese Commissie volgende week al bekendmaakt wat de uitkomst is van het lopende Apple-onderzoek. Het bedrijf zou jarenlang "illegale staatssteun" gekregen hebben van Ierland.

 
Sinds drie jaar wordt onderzocht of Apple met behulp van Europese vestigingen in Ierland ongeoorloofd fiscale voordelen geniet. De resultaten van dat onderzoek kunnen de komende dagen al worden gepubliceerd, zegt de Financial Times. Als Apple inderdaad werd bevoordeeld, moet het bedrijf mogelijk miljoenen euro’s terugbetalen aan Ierland; geld dat alleen mag worden gebruikt om de staatsschuld af te betalen.
 
Het onderzoek kwam er nadat de Europese Commissie zich verdiepte in de oneerlijke bevoordeling van verschillende multinationals in onder andere Ierland en Luxemburg. De Commissie ontdekte dat Apple op een miljardenwinst slechts een fractie belastingen betaalde, mogelijk door financiële overheidssteun. Zowel Ierland en Apple hebben de beschuldigingen tot nu toe ontkend.
 
Het rapport dat binnenkort wordt gepubliceerd zal moeten uitmaken of de zaak een gerechtelijk staartje krijgt. Analisten denken alvast dat als Apple wordt beboet, de kosten kunnen oplopen tot miljoenen of miljarden euro’s. In dat geval trekken Apple en de Ierse regering wellicht naar het Europese hof om in beroep te gaan tegen de maatregel.
 
Overigens heeft ook de VS zich al gemoeid met de zaak. Vorige week nog uitte de natie kritiek op de opstelling van de Europese Commissie en waarschuwde het land voor een “bekoeling van internationale investeringen tussen de VS en de EU”.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business