Nieuws

EU Commissie beveelt Apple tot monsterboete van 13 miljard euro

De kogel is door de kerk: Apple moet miljarden euro terugbetalen aan Ierland omdat het jarenlang te weinig belastingen betaalde. Dat is het verdict van de Europese Commissie.

 
Eerder deze week werd gefluisterd dat het oordeel van de Europese Commissie naderde, en dat de uitkomst allerminst positief zou zijn. Niet gelogen, want Apple moet nu 13 miljard euro ophoesten, plus interest. De som overtreft alle verwachtingen.
 
Eurocommissaris Margrethe Vestager maakt de resultaten van het onderzoek vandaag bekend. De Commissie concludeert dat Apple in Ierland onterecht kon genieten van een paar drastische belastingsvoordelen, wat geïnterpreteerd wordt als staatssteun. “Deze selectieve behandeling stelde Apple in staat om 1 procent belastingen te betalen op de Europese winst in 2003, en 0,005 procent in 2014,” legt het persbericht uit.

Kantoren zonder personeel

Op die manier kon Apple belastingen vermijden op de volledige Europese winst, aangezien het bedrijf eerder besliste om elke verkoop te registreren in Ierland, in plaats van het land waar het product verkocht werd. Dat kon door de verkopen door te sluizen naar een zogenoemd ‘head office’, een papieren constructie zonder adres of werknemers. “De winst die naar de ‘head offices’ werd gestuurd was niet onderhevig aan belastingen in eender welk land, vanwege een voorziening in de Ierse wetgeving die nu niet meer bestaat.”

“Niet gebaseerd op feiten”

CEO Tim Cook heeft ondertussen gereageerd met een uitgesponnen brief waarin hij zich kant tegen de beslissing. “Deze bewering is niet gebaseerd op feiten en is ook niet juridisch gestaafd,” schrijft de CEO. “Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen. We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald.”
 
In de open brief laat hij weten dat zowel Apple als de Ierse overheid van plan is om in beroep te gaan tegen het besluit. Ierse Minister van Financiën, Michael Noonan, verzekert dat het oordeel hem “geen keuze liet om de beslissing aan te vechten”. Als Apple en Ierland naar de rechtbank trekken, kan de zaak nog jarenlang worden uitgesponnen. Apple moet in tussentijd de 13 miljard euro betalen aan Ierland, waar het geld waarschijnlijk bevroren wordt tot er uitsluitsel komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business