Nieuws

Apple gaat clouddiensten zelf hosten

Volgens bronnen werkt Apple aan een plan om zijn clouddiensten te centraliseren en ontwikkelt het software om diensten als iCloud en Siri te hosten op eigen servers.

 
Apple wil zijn cloudservices in eigen handen nemen. Volgens een verslag van Bloomberg werkt het bedrijf aan plannen die de verschillende afdelingen fysiek dichter bij elkaar moet brengen, en zal het op termijn zelf servers inzetten om de diensten te hosten.
 
Op dit moment zitten de teams die ondersteuning geven voor Siri, Apple Maps, iCloud, Apple Pay, Apple Music en andere cloudsoftware nog verspreid over verschillende kantoren in de Californische stadjes Cupertino en Sunnyvale. Die verstrooiing vertraagt productontwikkeling en werkt bugs in de hand, zo stellen de bronnen waarmee Bloomberg praatte. Apple plant om de afdelingen tezamen te brengen op de centrale campus Infinite Loop in Cupertino.

Appeltaart

Maar misschien nog belangrijker: het bedrijf wil ook de clouddiensten zelf verhuizen, naar eigen servers. Nu maakt het bedrijf nog gebruik van een mix van providers, waarvan de voornaamste Amazon en Google zijn. Om zijn afhankelijkheid te verminderen heeft Apple een eigen platform ontwikkeld voor hosting, die de codenaam “Pie” draagt. Het bedrijf is al bezig om delen van zijn diensten te migreren, aldus Bloomberg’s bronnen. De volledige verhuis zal enkele jaren in beslag nemen.
 
De migratie helpt Apple niet alleen om meer controle te krijgen over de services, het kan ook een middel zijn om de kosten te drukken. Apples opslagservice iCloud is een pak duurder dan concurrenten als Google of Dropbox. Met eigen servers zou het de kostprijs van de dienst competitiever kunnen maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business