Nieuws

Hackers mogen bedrijven legaal hacken

Hackers kunnen in België niet langer vervolgd worden wanneer bedrijven hen toestemming hebben gegeven om hun systemen te hacken om beveiligingsproblemen op te sporen.

 
Voortaan zijn ethische hackers niet langer strafbaar wanneer ze met toestemming van de organisatie of het bedrijf een netwerk binnendringen. De hackers kunnen hierdoor beveiligingsproblemen opsporen zonder dat hun wettelijke vervolging boven het hoofd hangt. Uiteraard is het nog steeds verboden om met andere doeleinden een netwerk of server te hacken.
 
Alle Belgische bedrijven en instellingen kunnen een standaardverklaring van de overheid krijgen en deze bekend maken op hun website, zo weet De Tijd. Deze verklaring kan door ieder bedrijf naar hun wensen worden aangepast en geeft hackers het recht om de systemen van bedrijven binnen te dringen zodat ze hen kunnen waarschuwen voor beveiligingsproblemen.
[related_article id=”167526″] In de strafwet staat nog steeds dat iedere poging tot hacking zonder toelating strafbaar is. Ook wanneer je met goede bedoelingen de systemen van bedrijven hackt, zal je vervolgd kunnen worden. Enkel wanneer een bedrijf openbaar te kennen geeft dat het een beleid heeft voor responsible disclosure, waaronder het openbaar maken van computerkwetsbaarheden valt, mag je hun systemen hacken. Als hacker dien je wel binnen de grenzen te opereren die door het bedrijf zijn vastgelegd.
 
Zodra de handleiding die door het Centrum voor Cybersecurity voor bedrijven is gemaakt, is voorgelegd aan de regeringspartner zal minister van Justitie Koen Geens deze verspreiden. Ook andere Europese landen hebben laten weten dat ze geïnteresseerd zijn in het doorvoeren van een soortgelijk beleid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business