Nieuws

Pc-markt daalt voor vijfde jaar op rij

Volgens Gartner sluit de pc-markt het vijfde jaar op rij af met rode cijfers. Niet elk kwartaal in die jaren eindigde met een daling, maar de algemene tendens is duidelijk.

 
Voor het laatste kwartaal in 2016 schat Gartner dat de wereldwijde verkoop van pc’s 3,7 procent daalde, wat de eindstand bracht op 72,6 miljoen verkochte exemplaren. Het totale jaar was goed voor een daling van 6,2 procent tegenover 2015. Leidende fabrikant wereldwijd blijft Lenovo met een marktaandeel van meer dan 21 procent, gevolgd door HP Inc. (20,4%) en Dell (14,8%). Samen zijn de drie koplopers goed voor meer dan de helft van de globale pc-markt.

Pc-enthousiastelingen

De pc-verkoop is al sinds 2012 bezig aan een tuimeling. De laatste jaren is er wel blijk van een stagnatie, onder andere door aangepaste tactieken van fabrikanten, maar een wondermiddel is het tot nu toe niet. “Er zijn zowel innovatieve, vormelijke ontwikkelingen geweest zoals twee-in-een’s en dunne en lichte notebooks, als technologische verbeteringen zoals een betere autonomie,” zegt Mikako Kitagawa, hoofdanalist bij Gartner. “Dit deel van de markt is snel gegroeid, geleid door geëngageerde pc-gebruikers die veel prioriteit geven aan pc’s. Desalniettemin is die markt van pc-enthousiastelingen niet groot genoeg om algemene marktgroei te stimuleren.”

Groeikansen

Er blijven groeikansen bestaan, nuanceert Kitagawa. Onder andere de geëngageerde pc-gebruiker, de zakelijke markt en de gamermarkt bieden nog ruimte om door te groeien, hoewel ook dat niet genoeg zal zijn om volgend jaar al voor een positieve balans in de pc-verkoop te zorgen. Consumenten kopen geen pc’s meer uit een “verlangen”, maar uit “noodzaak”, legt de analist uit. Daarom was ook het eindejaar geen opkikker voor de cijfer: als cadeau verkozen consumenten eerder wearables, VR-brillen, een persoonlijke assistent-apparaten zoals Google Home of Amazon Echo.
 
IDC bevestigt dat er een stagnatie van de pc-verkoop aankomt, in plaats van een voortzetting van de dalende tendens. Het onderzoeksbureau wierp laatst een eerder optimistische blik op de toekomst: volgens hun schattingen is er sprake van een daling van 6,4 procent in 2016, maar zou de pc-markt nog maar 2,1 procent dalen in 2017.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/169286/hoe-de-pc-markt-nieuw-leven-wordt-ingeblazen/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business