Nieuws

Cegeka, KMPG en Microsoft zetten in op blockchain-diensten

Cegeka, KPMG en Microsoft België werken samen om diensten te leveren op basis van blockchaintechnologie. Op dit moment lopen er verschillende proefprojecten in Nederland.

 
Door de krachten te bundelen, willen de drie organisaties blockchaindiensten op maat leveren aan klanten in verschillende sectoren. In de samenwerking heeft KPMG voornamelijk een adviserende functie, en staat het bedrijf klanten bij in governance, businessoptimalisatie of juridische vraagstukken, terwijl Cegeka de integratie op zich neemt en Microsoft zorgt voor de onderliggende infrastructuur. Daarvoor kunnen klanten een beroep doen op Microsofts Blockchain-as-a-Service-platform, en zijn ze niet afhankelijk van een bepaald blockchainprotocol, zoals Ethereum of Hyperledger.

Blockchain

In de blockchain schuilt een toekomst, weet Sander van Loosbroek Director Distributed Ledger Technology bij Cegeka. “De toepassingen zijn legio. Als je bijvoorbeeld een onderpand voor een hypotheeklening digitaal kunt voorleggen, kun je je hypotheekvraag middels blockchaintechnologie ook aanbieden op een online financiële marktplaats. In de energiebranche zou zo’n marktplaats je toelaten om de energie van je zonnepanelen zelf te verkopen,” aldus Loosbroek.
 
De blockchain draait om een gedecentraliseerde databank: de data worden gedeeld door verschillende partijen, die elk een versie hebben van de databank, maar zelf niet de data kunnen aanpassen. De data wordt bovendien opgeslagen in de vorm van ‘blokken’ die aan elkaar geregen zijn. Elk blok is afhankelijk van het blok daarvoor, waardoor manipulatie onmogelijk wordt: dan zou de ketting uit elkaar springen. Zo’n blockchainnetwerk kan bijvoorbeeld dienen om slimme contracten te bewaren, transacties vast te leggen of de authenticiteit van bepaalde documenten aan te tonen.

Meer dan concept

Tot nu toe bevinden nagenoeg alle blockchainprojecten zich in een proof-of-concept-fase, hoewel daar volgens Loosbroek binnenkort verandering in komt: “Er is een stijgende vraag en we zijn klaar om blockchainprojecten van de voorzichtige proof-of-concept naar een productieniveau te tillen.”
 
De samenwerking tussen Cegeka, KMPG en Microsoft ging eind april in Nederland van start, en breidt binnenkort uit naar andere Europese landen.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/170099/de-blockchain-belgie-alles-een-proof-concept/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business