Bug veroorzaakt valse beursprijzen

Apple, Amazon, Microsoft en vele andere bedrijven zagen hun beurswaarde vreemde fluctuaties doormaken nadat een bug sjoemelde met de eigenlijke waarde.

 
Nasdaq, de Amerikaanse beurs voor technologiebedrijven, maakt er een boeltje van. Gisteren zorgde een bug in het systeem voor extreme prijsfluctuaties van onder meer Microsoft, Apple, Amazon en nog vele andere bedrijven. Hun waarde daalde (of soms steeg ze) op onnatuurlijke wijze, waardoor het leek alsof het aandeel was gecrasht. Amazon en Microsoft leken de helft van hun waarde kwijt te zijn.
 
Apple daarentegen leek plots dubbel zoveel waard te zijn. Google en moederbedrijf Alphabet kreeg net als eBay de waarde van 123,47 dollar opgeplakt. De eigenlijke waarde, die dieper in het systeem vaststaat, was evenwel niet aangetast, waardoor de bug slechts uiterlijk voor verwarring zorgde. Daarnaast werden de valse waarden niet in acht genomen bij het verhandelen van de aandelen.
 
Nasdaq heeft ondertussen reeds laten weten dat het een onderzoek instelt naar derde partijen die omgaan met testdata, en zo de bug lijken veroorzaakt te hebben. Testdata gebruiken namelijk symbolen en historische data, waarvan er waarschijnlijk enkelen zijn doorgedrongen naar de oppervlakte.

aandelenbusinessnasdaq

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen