Begrotingsakkoord brengt flexibelere regels voor e-commerce

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de begroting en andere structurele hervormingen. Onder andere worden flexibelere regels ingevoerd voor e-commerce.

Dat maakte premier Charles Michel deze nacht bekend via een tweet. Tot nu toe blijven details uit, maar is wel bekend dat er enkele compromissen werden gemaakt omtrent fiscale hervorming, werk en sociale cohesie.

Nacht- en zondagwerk

Voor online handel betekent dat een flexibelere wetgeving. Onder andere wordt de wet omtrent e-commerce aangepast om nacht- en zondagwerk te vereenvoudigen. Er kwam al langer kritiek op de huidige wetgeving, omdat die ervoor zou zorgen dat België achterbleef op buurlanden. Handelaars hadden het moeilijk om hun personeel in te zetten voor werk buiten de gangbare werkuren, aangezien bedrijven genoodzaakt waren een akkoord te sluiten met de vakbonden, die zich tot toe verzetten tegen de praktijk. Volgens cijfers van Comeos zouden Belgische handelaars zo niet in staat zijn om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de consument en bijna 54 procent van hun omzet verliezen aan het buitenland.

Een meer flexibele regelgeving was al langer onderweg. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) waarschuwde in mei al voor het verlies van 30.000 banen door de inflexibele regels omtrent nachtarbeid, en Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) beloofde al om de loonkosten in de sector te verlagen.

‘Jobs, jobs, jobs’

Andere maatregelen die vannacht zijn vastgelegd, zorgen er daarnaast onder meer voor dat de vennootschapsbelasting voor kmo’s verlaagd wordt van 25 tot 20 procent, en dat de zogenaamde flexi-jobs in de detailhandel worden uitgebreid. Wat de begroting betreft, raakte de regering het eens over een inspanning van 0,6 procent van het BBP, omgerekend zo’n 2,6 miljard euro. Dat meldt De Redactie.

‘Deze begroting en structurele hervormingen stemmen overeen met het DNA van deze regering: jobs, jobs, jobs en erg sterke sociale maatregelen,’ liet premier Michel weten. ‘Onze burgers kunnen de vruchten plukken van de resultaten van de voorbije drie jaar.’

De regering licht het akkoord vanmiddag verder toe.


 

belgiebusinessnachtwerkregeringwetgeving

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen