Nieuws

Google investeert 50 miljoen om mensen aan de jobs van morgen te helpen

Mensen vandaag zijn niet klaar voor de jobs van morgen, constateert Google. Een flinke investering moet er voor zorgen dat werkzoekenden ook in de economie van de toekomst aan een baan raken.

 
Google.org zet 50 miljoen dollar opzij ter ondersteuning van VZW’s die de economie van morgen kunnen ondersteunen. In eerste instantie wil Google onderzoeken welke impact technologie en demografie zal hebben op de arbeidsmarkt van de toekomst. Zowel werknemers als de beschikbare jobs veranderen bliksemsnel. Google denkt dat het voorspellen en anticiperen van de richting waarin de arbeidsmarkt evolueert, essentieel is om enerzijds mensen aan het werk te houden en anderzijds vacatures gevuld te krijgen.
 
Erg concreet kan je denken aan de invloed die AI zal hebben op de beschikbare jobs. Dat computers heel wat functies zullen overnemen die vandaag door mensen vervuld worden, staat buiten kijf. Welke jobs zullen eerst naar machines gaan? Hoeveel zijn er dat? En op welke termijn wordt het moeilijk om met bepaalde ervaringen werk te vinden? Het antwoord op al deze vragen is essentiële kennis voor wie voorbereid wil zijn op het werken van morgen.
 

Machine learning op vacatures

Vervolgens kijkt Google naar de werkzoekende. Kennis over de arbeidsmarkt en de evolutie er van is waardeloos wanneer die niet ten dienste van de aspirant-werknemer wordt gesteld. Concreet laat Google machine learning los op jobplatformen. Het werkt daarvoor samen met de website Bob Emploi van het Franse Bayes Impact. Het is de bedoeling om (anonieme) big data te gebruiken om heel specifieke tips en suggesties aan werkzoekende te geven. Dat kan gaan om regio’s waarin hun skillset gezocht wordt of bekwaamheden die ze nog niet hebben.
 
[related_article id=”171533″]  
Door historische data te analyseren en die te combineren met opgedane kennis over de evolutie van de arbeidsmarkt, kan Google mensen heel concreet een zetje in de goede richting geven. Zo kunnen werkzoekenden doelgericht voor de job die ze willen gaan. Vandaag de dag is de zoektocht naar werk een beetje tasten in het duister terwijl een afgewezen kandidaat lang niet altijd begrijpt aan welke vaardigheden het hem ontbreekt. Bob Emploi verwacht met steun van Google in de komende jaren minstens een half miljoen Fransen aan de juiste job te helpen.
 

Sociale zekerheid

Een laatste deel van de investering van 50 miljoen is ter ondersteuning van vaak minder betaalde jobs (bv. schoonmaker of conciërge). Waar Google zich globaal gezien op de VS, Europa, Canada en Australië richt, lijkt deze pijler van het initiatief vooral op maat van de Verenigde Staten geschreven. Het gaat immers om initiatieven ter sociale ondersteuning van deze klasse werkende mensen, die volgens onderzoek van Google in de toekomst groter zal worden.
 
Daarbij geeft het bedrijf VZW’s als voorbeeld die er voor zorgen dat mensen betaald ziekteverlof kunnen krijgen na een ongeval, iets dat bij ons vanzelfsprekend is maar in de VS niet altijd bij wet geregeld blijkt. Toch is onderzoek hiernaar voor ons ook relevant. De sociale zekerheid staat steeds meer onder druk en de impact van geautomatiseerde werkkrachten hierop niet duidelijk is.
 
Het onderzoek en de initiatieven van Google lijken in ieder geval een stap in de juiste richting. We berichtten al regelmatig over de impact van AI op de jobs van morgen en stelden pas nog vast dat nieuwe technologieën zorgen voor een tekort aan mensen met specifieke skillsets. Het is waardevol voor werkgever en werknemer om tijdig te anticiperen op de realiteit van een moderne, technologisch ondersteunde economie.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/171697/ais-vormen-gevaar-voor-je-job-niet-voor-je-leven/

analyticsbusinessgoogletransformatiewerk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen