Nieuws

Beheer Chrome OS voor het eerst vanuit een centraal platform

Worskspace One van VMware krijgt een upgrade. Voortaan kan het beheerplatform overweg met alle besturingssystemen, van Windows en macOS tot Chrome en Android.

 
Workspace One wordt krachtiger. Dat kondigt VMware zelf aan op VMworld in Las Vegas. De dienst combineert beheer en security voor endpoints binnen een bedrijf onder één dak. Concreet kan je als administrator via Workspace One AirWatch alle toestellen binnen je bedrijf beheren. Het platform is daarbij van geen belang meer: Workspace One gaat Windows, MacOS, Chrome OS, iOS en Android ondersteunen. Zo kan je voor iedere werknemer het juiste toestel voorzien, zonder dat het beheer van alle toestellen een nachtmerrie wordt.
 
Het is de eerste keer dat Chrome OS wordt geïntegreerd in een volwaardig beheerspaket. VMware claimt dan ook dat Workspace One de eerste oplossing in de markt is die het beheer van alle relevante platformen combineert. Of Windows 10 Mobile ook werd meegenomen in de oplossing, is niet helemaal duidelijk. We vroegen het na maar de realiteit is natuurlijk dat het marktaandeel van die toestellen intussen wel erg klein is, en ook Microsoft zelf niet echt enthousiast lijkt over de verdere ondersteuning van het platform.
 
Workspace One AirWatch kan niet alleen overweg met klassieke laptop en smartphones. Ook randapparatuur zoals printers passen in het platform. Bovendien is het flexibel genoeg om verschillende types van apparaat te ondersteunen, van de vaste bedrijfsdesktop tot de BYOD-telefoon van een werknemer. Via AirWatch kunnen beheerders applicaties uitrollen vanuit een ééngemaakte winkel naar alle relevante toestellen. Verregaande automatisering moet het werk van de beheerder dan weer verlichten. Zo is het mogelijk om een nieuwe laptop in slechts enkele minuten in de laptopvloot te integreren.
 

Beveiliging en cloud

Naast eengemaakt management biedt VMware met AirWatch ook een beveiligingsluik aan. Die laat je toe om van endpoint tot winkel en app naar believen policies uit te rollen. Verder zit Horizon 7 geïntegreerd in de dienst. Horizon is VMwares oplossing voor de uitrol van virtuele applicaties. Horizon 7 moet het eenvoudiger maken om “de traditionele uitrol van Windows-applicaties in een clouddienst te integreren met vereenvoudigd management”.
 
Tot slot krijgt Workspace One een Intelligence-luik mee. Dat geeft gebruikers betere inzichten over het gehele digitale kantoor, gebaseerd op big data. Die inzichten moeten er voor zorgen dat management en IT-beheerders een beter beeld krijgen van de manier waarop toestellen gebruikt worden, zodat ze daar eventueel op kunnen inspelen. Denk bijvoorbeeld aan kostenbesparingen door een departement in de toekomst van Chromebooks te voorzien, wanneer blijkt dat Windows geen meerwaarde biedt.
 
Het opvallendste aan dit hele verhaal is zonder twijfel de integratie van Chrome OS. Die toont van Googles kant aan hoe serieus de internetreus Chrome op de werkplek neemt. Dat is best logisch: de cloudcomputers vormen een hardwarematige toegangsdienst naar Googles eigen cloudaanbod.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business