Nieuws

Samsung injecteert telefoon-dock Dex met zakelijke functies

Samsung Dex, het dock waarmee je de Galaxy S8 of Note8 omtovert in een desktopcomputer, krijgt een handvol nieuwe functies om de zakelijke markt te verleiden.

 
Samsung Dex krijgt een zakelijke upgrade. Het dock lanceerde gelijktijdig met de Galaxy S8 maar ook de recent aangekondigde Note 8 zal compatibel zijn met het systeem. De Note is historisch gezien de meer zakelijk georiënteerde broer van de S-reeks, en dat moet ook voelbaar zijn wanneer je de telefoon in Dex klikt.
Concreet krijgt de smartphone-desktop-oplossing ondersteuning voor videoconferentiesoftware. Onder andere GoToMeeting, Zoom en BlueJeans worden ondersteund. Verder garandeert Samsung een update-regime met enterprise-noden in het achterhoofd.
 
Ook de zakelijke Focus-app is vooraan beschikbaar in een desktopvariant. Focus is een app met Exchange-compatibiliteit waarin je op een centrale plaats je agenda, mail en taken te zien krijgt. Zie het als een mobiele versie van de desktopversie van Outlook, die met de nieuwe update zelf compatibel wordt met de Dex-desktopweergave. Dat vertaalt zich in een tabweergave geoptimaliseerd voor het grote scherm, zodat je bijvoorbeeld om een comfortabele manier je agenda voor de hele maand kan bekijken.
 

Wat is Dex?

Dex Samsungs Android-equivalent van Windows Continuum. Microsoft probeerde eind 2015 al om een smartphone met de hulp van een dock dubbel dienst te laten doen als desktopcomputer. Voor Microsoft flopte die functie grandioos. Slechts één high profile-speler biedt vandaag nog een Continuum-toestel aan, en dat is HP met de Elite x3. Het grootste probleem voor Microsoft waren de torenhoge verwachtingen. De Windows-baas schoot zichzelf in de voet door Continuum voor te stellen als een volwaardige versie van Windows, terwijl je in werkelijkheid een weinig stabiel en erg beknopt OS kreeg dat enkel visueel op Windows 10 leek. Vrij met vensters werken was bijvoorbeeld geen optie.
 
Met Dex biedt Samsung een Android-alternatief. Dex ondersteunt wel vensters, die je naar believen kan rondschuiven. Belangrijker is dat niemand voorafgaande verwachtingen heeft bij de desktopprestaties van de S8, zodat Samsung eerlijk kan communiceren over wat wel en niet mogelijk is.
 
[related_article id=”172140″]  
Op papier lijk Dex zo een streepje voor te hebben op Microsoft. Dat mensen liever een Android- dan een Windowsphone gebruiken als telefoontoestel, speelt natuurlijk ook een rol. Verder zorgt ingebouwde compatibiliteit met Citrix en VMware er voor dat het Dex-toestel als thin client kan dienst doen, al zit die functionaliteit ook in Continuum.
 
De extra zakelijke functies maken Dex alleen maar interessanter, al houden we een oordeel af tot we zelf met het dock aan de slag zijn gegaan. Binnenkort lees je hier of Dex in de praktijk even goed presteert als op papier, of dat het toch een vat vol frustratie is zoals Continuum. Ook niet irrelevant: het Dex-dock kost net geen 160 euro, en is enkel compatibel met Samsungs meest high-end (en bijgevolg reeds prijzige) telefoons.
 

businessdexmobielsamsungsamsung galaxy note 8samsung galaxy s8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals