Nieuws

N-VA pleit voor eenvoudigere regeling nachtwerk

N-VA is niet opgezet met de vermeende vereenvoudiging voor nachtwerk in de e-commercesector. De nieuwe regels blijken minder effectief dan gedacht.

De versoepelde regels omtrent nachtwerk zouden weinig impact hebben op de huidige omstandigheden. In het begrotingsakkoord werd in juli nog gesproken over een flexibelere wetgeving voor e-commercebedrijven, waardoor de regeling rond nacht- en zondagwerk vereenvoudigd wordt. Daar is weinig van te merken, aldus de N-VA. De partij vraagt om de wetgeving verder aan te passen. Dat meldt De Tijd.

Voor middernacht

De nieuwe regeling beloofde aanvankelijk om het makkelijker te maken voor Belgische bedrijven om met nachtwerk te starten. Waar bedrijven voorheen bijvoorbeeld een akkoord nodig hadden met drie vakbonden, is er nu nog maar één cao nodig. Dat geldt echter alleen voor het werk tussen middernacht en 5 uur. Voor activiteiten tussen 20 uur en middernacht moeten bedrijven wel nog aankloppen bij drie vakbonden. Een slag in het water, zegt ook handelsfederatie Comeos.

‘Geen enkel bedrijf zal beginnen werken vanaf middernacht als er van 20 uur tot 23 uur 59 niets gedaan kan worden,’ meent CEO Dominique Michel. Ook de voorgestelde maatregel waarbij bedrijven de tijd kregen om de voorwaarden voor het nachtwerk twee jaar op voorhand toe te voegen aan hun arbeidsreglement, zonder sociaal overleg, brengt weinig soelaas. Veranderingen aan het arbeidsreglement kunnen namelijk aangevochten worden door de vakbonden, waardoor ook dan een akkoord moet komen.

Het nachtwerk is nochtans cruciaal om de Belgische e-commercesector een duwtje in de rug te geven. Door na de reguliere werkuren aan de slag te gaan, kunnen online handelaars sneller pakjes voorbereiden en verzenden, om zo tegemoet te komen aan buitenlandse concurrenten. In onze buurlanden is de regeling rond nachtwerk soepeler, waardoor buitenlandse handelaars veel Belgische klanten kunnen verleiden. Dat zorgt er eveneens voor dat distributiecentra zich vaak net over de grens vestigen, waardoor 13.000 tot 15.000 banen al verloren gingen aan het buitenland, volgens een schatting van Comeos.

Protest

Ondanks de vernieuwingen is de verbetering dus miniem. In praktijk verandert er weinig voor de Belgische e-commercebedrijven, en dat is niet naar de zin van de N-VA. ‘De toestemming van één vakbond moet volstaan om ’s nachts te werken,’ zegt Kamerlid Werner Janssen in De Tijd. De partij is alsnog van plan om door te zetten naar een eenvoudigere wetgeving.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business