Nieuws, slider

Deze tweedehands spullen koopt de Belg het meest

Tweedehands kopen en eigen spullen doorverkopen: de Belg smaakt het wel. Op die manier wilt de consument vooral geld besparen, maar ook het plezier van de koopjesjacht speelt mee in de populariteit van tweedehands spullen.

Dat wordt duidelijk uit het onderzoek van De Kringwinkel, Troc.com en 2dehands.be waarbij 2.000 Belgen online ondervraagd werden. Vorig jaar kocht één op drie Belgen al een tweedehands artikel, blijkt uit de resultaten. Bijna 90 procent van degenen die tweedehands kopen, zegt dat bovendien meer te doen dan een jaar geleden.

Koopjesjacht

De koopjesjacht op tweedehands spullen gebeurt in België vooral online: bijna 1 op 2 Belgen kocht gebruikte artikelen via marktplaatsen op het web, zoals 2dehands.be of Facebook Marktplace. Daarnaast vond 41 procent spullen op de rommelmarkt, en 39 procent kocht weleens iets in een tweedehandswinkel.

Belangrijkste drijfveer blijkt daarbij de goedkopere prijs: 83 procent wilt geld besparen door een tweedekansje op te snorren. Iets minder dan 40 procent koopt tweedehands spullen omdat ze het leuk vinden en 31 procent kiest ervoor omdat het duurzaam is.

In de tweedehands koopjes van de Belg worden bovendien enkele tendensen zichtbaar. Uit de online bevraging bleek dat kledij het vaakst werd gekocht, gevolgd door boeken en strips, en speelgoed. Hieronder vind je de complete top 10.

Top 10 vaakst gekochte tweedehands items in België

1. Kleding (11,9 procent)

2. Boeken en strips (10,4 procent)

3. Speelgoed (6,4 procent)

4. Meubelen (6,2 procent)

5. Decoratie-artikelen en doe-het-zelfartikelen (6 procent)

6. Multimedia en elektronica (3,7 procent)

7. Tuin- en doe-het-zelfartikelen (3,2 procent)

8. Sport- en vrijetijdsartikelen (2,7 procent)

9. Games (2,6 procent)

10. Dvd’s (2,4 procent)

Verkopen

Niet alleen koopt de Belg steeds vaker tweedehands spullen, ook kiest een kwart van de consumenten ervoor om eigen spullen te verkopen, wanneer ze niet meer nodig zijn. Dat gebeurt het vaakst via zoekertjessites, maar ook via rommelmarkten en tweedehandswinkels. Zo’n 26 procent verkocht al iets rechtstreeks aan familie of vrienden.

Opvallend: 12 procent van de Belgen verkoopt geen eigen spullen, omdat ze het te ingewikkeld vonden. Andere redenen om geen eigen items te koop te zetten draaien om een gebrek aan tijd om zich ermee bezig te houden of het verlangen om dingen bij te houden omdat ze later nog van pas kunnen komen.

businessonline marktplaatstweedehands

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals