Nieuws

Europa vereenvoudigt btw-regels voor online verkoop

Europa sleutelt aan btw-regels voor online verkoop: de nieuwe regels moeten enkele pijnpunten in cross-border e-commerce wegnemen.

Deze week bereikte de Europese Commissie een akkoord met de lidstaten omtrent enkele nieuwe btw-maatregelen in online verkoop. Vooral start-ups en kmo’s zijn geholpen met de nieuwe regels, zegt de Commissie.

One-stop shop

Om te beginnen, kunnen webshops in de toekomst terecht bij één online loket om aan hun btw-verplichting te voldoen voor elke lidstaat waar ze actief zijn. Dat is nu nog anders. Webwinkeliers die in meerdere Europese landen verkopen, zijn nu verplicht om zich te registreren in elk van die lidstaten. Het huidige systeem zorgt ervoor dat webwinkeliers gemiddeld tot 8.000 euro per jaar neertellen per lidstaat, volgens de Europese Commissie. Het centrale, online loket moet online bedrijven in het totaal 2,3 miljard euro besparen, terwijl de lidstaten per jaar meer dan 7 miljard euro aan btw zullen incasseren.

Vereenvoudiging

Daarnaast worden de btw-regels voor start-ups en kmo’s vereenvoudigd. Verdienen kleine bedrijfjes minder dan 10.000 euro aan het buitenland, dan kunnen ze hun btw afhandelen volgens de regels van hun eigen thuisland. Voor kmo’s wordt die grens opgetrokken tot 100.000 euro per jaar. De maatregelen gaan in vanaf januari 2019.

Anti-fraude

Tot slot voert de EU een nieuwe maatregel in die btw-fraude moet voorkomen. Er wordt gesjoemeld met de vermeende waarde van producten die Europa binnenkomen: de waarde van luxegoederen wordt verkeerdelijk aangegeven als minder dan 22 euro, waardoor de btw-plicht voor ingevoerde waren omzeild wordt. Op die manier liep de EU al 1 miljard euro mis in btw-inkomsten. Om de fraude te stoppen, wordt de btw-uitzondering voor artikelen onder 22 euro, geschrapt.

 

De nieuwe regeling moet online verkopers in Europa een duwtje in de rug geven, zei Andrus Ansip, de Europese commissaris. ‘Dit is een nieuwe stap om e-commerce in Europa te boosten.’ De ingewikkelde btw-regeling in e-commerce werd door kleine bedrijven aangeduid als de grootste horde om online te verkopen over de grens, volgens de EU.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business