Nieuws, slider

Zo besteedt de Belg zijn budget voor het eindejaar

Kerstmis komt eraan, en dat betekent voor meesten ook: cadeautjes. Dit jaar besteedt de Belg gemiddeld 432 euro aan hun kerstaankopen, waarvan een kwart online.

Dat budget wordt uitgegeven aan geschenken, maar ook aan eten en drinken, zo blijkt uit de kerstenquête van Deloitte. Daarmee blijft de Belg vrij bescheiden in zijn uitgaven: het Europees gemiddelde ligt 13 euro hoger. Ook is er weinig verschil ten opzichte van vorig jaar. Toen gaf de Belg nog 430 euro uit aan de eindejaarsfeesten.

Eén vierde online

Dit jaar gaat iets meer dan één vierde van dat bedrag naar online aankopen. Zo blijft de fysieke winkel volgens de enquête nog wel het belangrijkste koopkanaal wanneer het aankomt op zowel geschenken, als het feestdiner. In bepaalde Europese landen ligt dat wel anders: consumenten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geven maar liefst de helft van het budget online uit.

Het merendeel van de aankopen zal plaatsvinden in december. Zo’n 24 procent zei hun cadeautjes al te kopen vóór de maand december, terwijl 42 procent wachtte tot 15 december.

Top vijf

Wat de Belg graag krijgt als kerstgeschenk? Geld. De meeste Belgen ontvangen nog het liefst contant geld onder de kerstboom. Daarnaast zijn ook boeken, cadeaubonnen, restaurant- en reischecks populair.

Frappant detail: ook chocolade krijgt een plaatsje in de Europese top van gewenste geschenken, maar blijft afwezig op het cadeaulijstje van de Belgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business