Nieuws

Trump blokkeert overname Qualcomm door Broadcom wegens ‘nationale veiligheid’

Het Singaporese Broadcom aast al enkele maanden op het Amerikaanse Qualcomm. Dat is niet naar de zin van president Donald Trump die stokken in de wielen komt steken.

 

Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag met een presidentieel besluit een potentiële overname van chipfabrikant Qualcomm door concurrent Broadcom geblokkeerd. Volgens de president werd die beslissing genomen om de ‘nationale veiligheid’ van de Verenigde Staten te beschermen.

 

“Er is geloofwaardig bewijs dat mij doet geloven dat Broadcom Limited door middel van controle over Qualcomm Incorporated actie zou kunnen ondernemen die de nationale veiligheid van de Verenigde Staten dreigt aan te tasten”, klinkt het in het besluit. Hij legt verder in het besluit een expliciet verbod op aan Broadcom om Qualcomm over te nemen of ermee te fuseren.

 

Broadcom aast al enkele maanden op een overname van Qualcomm om zo de grootste chipfabrikant ter wereld te worden, maar elk bod werd tot nu toe afgewezen. De Singaporese chipfabrikant ondernam daarom stappen om nieuwe leden voor Qualcomms raad van bestuur te nomineren, die de overname wel gunstig gezind zijn. In een brief aan zijn aandeelhouders bestempelde de huidige raad van bestuur van Qualcomm die kandidaat-bestuursleden als onbekwaam. Het bestuur wordt daar nu in bijgetreden door president Trump die in zijn besluit bepaalt dat alle door Broadcom voorgestelde bestuursleden gediskwalificeerd zijn.

 

Het lijkt er evenwel op dat Broadcom voorbereid was op een mogelijke tussenkomst van de president: het bedrijf is volgens Bloomberg momenteel zijn hoofdkwartier van Singapore naar de Verenigde Staten aan het verhuizen. Die verhuis zou tegen 3 april rond moeten zijn. In een reactie zegt Broadcom dat Amerikaanse zorgen over nationale veiligheid geen risico zijn voor een overname, aangezien “Broadcom niet plant om Qualcomm over te nemen voor de herdomiciliëring is afgerond.”

 

Ondertussen wordt het verhaal rond Broadcom en Qualcomm alleen maar ingewikkelder en werpt ook Intel zijn gewicht in de schaal. Intel zou namelijk plannen hebben om op zijn beurt Broadcom over te nemen, wat de monsterfusie tussen Broadcom en Qualcomm helemaal onmogelijk zou maken.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business