9 op 10 Vlamingen willen in 2018 mobiel betalen

De Vlaming lijkt warm te lopen voor de smartphone als portefeuille. 91 procent geeft aan dit jaar zeker mobiel te zullen betalen.

Dat blijkt uit een bevraging (infographic) van mobiele betaalapp Payconiq bij ruim 7.600 Vlamingen. Het bedrijf bevroeg zowel gebruikers als niet-gebruikers van zijn app over hun houding tegenover mobiel betalen. Bijna de helft van de respondenten (48,6%) gaf aan één tot vijf keer per maand mobiel te betalen. Nog eens 35,5 procent betaalt regelmatig mobiel.

Vooral bij mensen tussen 35 en 44 jaar is mobiel betalen populair. Het gaat dan niet meer alleen over early adpoters met een technische achtergrond; slechts een kwart van de respondenten komt uit de IT of de financiële sector. Gebruikers verkiezen te betalen met hun smartphone omdat ze het gemakkelijk en snel vinden. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat we onze smartphone ondertussen belangrijker vinden dan onze portefeuille. Zeven op tien respondenten keert om wanneer ze onderweg merken dat ze hun smartphone thuis vergeten zijn, slechts 32,7 procent doet dat voor de portefeuille.

Er is daarnaast een grote groep consumenten die best vaker mobiel wil betalen, maar daar naar eigen aanvoelen nog onvoldoende kansen toe krijgt. Zes op tien respondenten zouden het liefst altijd en overal mobiel betalen, en hopen dat handelaars en overheden snel een inhaalbeweging maken om daaraan tegemoet te komen.

Naast betalen bij kleine handelszaken is mobiel betalen ook populair om vrienden terug te betalen, in cafés en restaurants, op het openbaar vervoer of om te parkeren.

“Het opvallendste resultaat van deze enquête is voor ons niet hoeveel mensen nu al mobiel betalen, maar vooral hoeveel mensen het gaan blijven doen. Iets meer dan 91 procent geeft aan in 2018 zeker mobiel te zullen betalen”, reageert Joeri Lieten, CEO van Payconiq.

 

businesscijfers & onderzoekmobielpayconiqpayment

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals