Zuckerberg geeft om jouw privacy

Het was een tekenend beeld; Zuckerberg die wel fysiek aanwezig was op de hoorzitting van het Europees Parlement, maar waarbij zijn lichaamstaal Facebookdelen sprak. De social-media genie leunde ietwat ongemakkelijk in zijn stoel naar achteren, alsof hij die nabijheid van de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani een inbreuk vond op zijn personal space. Op zijn zachtst gezegd ironisch, wetende dat Zuckerberg nota bene op de hoorzitting aanwezig was om zich te verantwoorden omtrent een grootschalig datalek van een slordige 80 miljoen Facebookgebruikers.

‘Senator, we run ads.’  

 

Zuckerberg kwam er in de VS door handig gebruik van grand rhetorics nog vanaf met een vermanende blik van grijze senatoren. De inmiddels onsterfelijk geworden soundbyte ‘senator, we run ads‘ zit trouwens ook nog vers in het collectief geheugen. Een lichtelijk schrijnend tafereel was dat ook, alsof je je oma probeert uit te leggen hoe ze WhatsApp installeert op de smartphone die ze met kerst gekregen heeft.

 

De hoorzitting in het Europees Parlement bleek echter een waar kruisverhoor, waarbij Zuckerberg het vuur danig aan de schenen werd gelegd. De Facebook-wizard begon zijn charme-offensief bij het Europees Parlement trouwens al een paar dagen eerder en wist daarbij vooral Tajani te bekoren. Die was vooral enthousiast over het feit dat Zuckerberg akkoord was gegaan met een livestream van de zitting. Volgens Tajani een teken van oprecht respect voor de Europese democratie en haar burgers.  

 

Aldus opende de King of Facebook de debatten op het verhoor en stak hij meteen van wal met een uitgebreide schuldbetuiging van zijn kant. Een retorisch goede zet, want hoe geef je iemand de schuld wanneer die die al zelf toegeeft? Hij gaf toe in het verleden niet genoeg gedaan te hebben om de privacy van zijn gebruikers te beschermen of om de inmenging in verkiezingen tegen te gaan. Zuckerberg stelde ons echter in eenzelfde adem gerust door ons ervan te verzekeren dat er op dit eigenste moment 20.000 werknemers bij Facebook actief aan het werk zijn om onze privacy en safety op Facebook te garanderen. Thanks for caring, Mark.  

 

Caring Mark 

 

De Europese fractieleiders hadden echter hun bedenkingen bij “caring Mark”. Zouden er misschien nog wel meer schandalen aan het licht komen, vroegen ze zich luidop af, en hoe zit het met de elephant in de room, de GDPR compliancy? Zou het bedrijf zich daar wel volledig aan kunnen houden? Allemaal vragen die Zuckerberg vakkundig heeft ontweken, en waarbij hij zijn strakke tijdsschema als voornaamste reden aanvoerde. En dus hebben we er het raden naar of Europese Facebookgebruikers vergoed worden voor een geleden datalek, en of we al dan niet inzicht krijgen in hoe Facebook bepaalt wie welke content te zien krijgt.  

 

Voor Europa moeten er kost wat kost antwoorden komen op die vragen. Vooral fractieleider van de Europese liberalen, Verhofstadt, doet in zijn missie om meer Facebook-transparantie ons daarbij meer en meer denken aan een pitbull die niet loslaat, en teisterde Zuckerberg tijdens zijn verhoor met oneliners als “wilt u herinnerd worden als het genie dat een digitaal monster heeft gemaakt?’. Verhofstadt eist trouwens ook dat Zuckerberg alle onbeantwoorde vragen schriftelijk van een antwoord voorziet. Anders, zo heeft de Europese Liberale fractieleider al formeel laten weten, laat hij de Europese antitrust-autoriteiten los op Facebook.  

 

But first, let me take a selfie  

 

Verhofstadts strenge woorden werden echter ietwat ontkracht door Zuckerbergs celebrity status. Na de hoorzitting nam Zweeds Europees Parlementslid Wilkström (nota bene van dezelfde fractie als Verhofstadt) snel haar kans om met het Facebook-genie op de selfie te gaan. But it’s for Twitter, then it’s ok, right?  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business