Nieuws

Fujitsu staat Acerta bij in migratie van mainframe naar open source

Met dit migratieproject wil het sociaal secretariaat voor ondernemers Acerta de mainframe-omgeving verlaten om te evolueren naar een open source-omgeving. De keuze voor Fujitsu werd genomen na lang wikken en wegen.

 

Fujitsu blijkt uiteindelijk de beste keuze omwille van zijn gedegen reputatie en doordat het bedrijf alle technologie in huis heeft om de migratie tot een goed einde te brengen.

 

De nieuwe omgeving is gebaseerd op opensourcesoftware en open systemen. Hiermee zal Acerta veel sneller kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Tegelijk houdt het bedrijf veel meer keuzemogelijkheden over met een moderne omgeving die veel meer interfacemogelijkheden biedt. Zo blijft ook de keuze voor een private, publieke of hybride cloud, en de selectie van de juiste technologische partner volledig open en kan Acerta snel schakelen wanneer een nieuwe opportuniteit zich aandient.

 

De nieuwe infrastructuur zorgt niet alleen voor een moderne, flexibele omgeving waarmee Acerta snel kan inspelen op nieuwe uitdagingen en opportuniteiten. Ze zal ook zorgen voor een significante kostenbesparing inzake beheer en onderhoud van deze infrastructuur. Beheer en onderhoud van oudere omgevingen wordt jaar na jaar duurder. Door tijdig over te stappen naar een modernere infrastructuur kan Acerta heel wat meer overhouden van het beschikbare ICT-budget.

 

Ik had zowel Fujitsu als Acerta aan de lijn en voelde hen aan de tand over Acerta’s lopende migratieproject. Wat meteen opviel, was dat beide partners lovend waren over elkaars openheid tijdens het hele project. Zo was Acerta al in de beginfase bereid de broncode te delen met Fujitsu, en was het feit dat het hele project vanop afstand werd gevoerd geen probleem voor beide partijen. “Dat was een belangrijk gegeven, aangezien die afstand vaak net wel een struikelblok blijkt.” Aan het woord is Philippe Herickx van Fujitsu.

 

Het hele migratieproject loopt nu in de laatste fase. Problemen zijn er volgens beide partijen niet echt geweest tijdens de samenwerking. Zowel Acerta als Fujitsu blijken altijd erg constructief te zijn geweest tijdens het hele proces. Dat komt als geen verrassing voor Yves de Beauregard, Head of Fujitsu Benelux. “Al zeer vroeg in de gesprekken bleek dat onze bedrijven op dezelfde golflengte zaten als het gaat over de onderhoudbaarheid en performantie van de gemigreerde applicaties.”

 

Aangezien beide heren zo laaiend zijn over de samenwerking, vraag ik of er eventueel meer toekomstmuziek klinkt. Jammer maar helaas; verdere projecten zijn momenteel nog niet aan de orde. “Het project was erg zwaar”, klinkt het bij Carl Tilkin-Franssens, CIO van Acerta. “Er moeten maar liefst anderhalf miljoen lijnen code worden omgezet van de bedrijfseigen EGL-programmeertaal naar de open Java-omgeving. Bovendien moet de migratie gebeuren terwijl de hele omgeving voortdurend bereikbaar blijft voor de eindklant. Dat is zoals sleutelen aan een vliegtuig terwijl het in de lucht hangt.”

 

Tilkin-Franssens geeft wel snel nog even mee dat hij het fijn vond om te werken met de strikte werkwijze en regels van Fujitsu. “Vaak maken regeltjes een bedrijfsproces veel logger, maar dat was hier absoluut niet het geval”, aldus Tilkin-Franssens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business