Nieuws

IBM koopt Red Hat over voor 30 miljard euro

Technologiegigant IBM heeft gisteren laten weten dat het het Amerikaanse cybersoftwarebedrijf Red Hat zou overkopen voor een monsterbedrag van 30 miljard euro.

 

IBM wil namelijk al langer zijn technologieënportfolio uitbreiden en laat dat met deze aankoop duidelijk blijken.

 

Deze aankoop is meteen ook de grootste ooit in de geschiedenis van IBM. De technologiegigant slaat daarmee duidelijk een nieuwe richting in zijn bedrijfsstrategie in; waarbij er niet meer zozeer wordt ingezet op softwareaankopen op basis van abonnementen. Het bedrijf heeft namelijk naast de steeds gestagere softwareaankopen ook te kampen met een stagnerende vraag aan mainframe servers.

 

IBM heeft een marktkapitalisatie van 100 miljard euro en zal 167 euro cash per aandeel betalen voor Red Hat.

 

Red Hat werd in 1993 opgericht, en is voornamelijk gespecialiseerd in softwaresystemen die draaien op Linux, de meest populaire open-source software.

 

De overname toont aan hoe oudere technologiebedrijven overeenkomsten aangaan om hun invloed uit te breiden en om de concurrentie af te weren. Dat lijkt vooral het geval te zijn voor cloud computing.

 

IBM hoopt dat de deal ervoor zal zorgen dat het de strijd kan aangaan met Amazon, Alphabet en Microsoft op het gebied van hun snel groeiende clouddiensten. IBM heeft namelijk al een derde van zijn marktwaarde verloren de afgelopen 5 jaar, terwijl de aandelen van Red Hat gedurende diezelfde periode met 170 procent gestegen zijn.

 

De overeenkomst hing eigenlijk al een tijdje in de lucht. IBM had al langer een partnership lopen met Red Hat. De  volledige overname zorgt er nu ook voor dat IBM zich in een strategisch voordeel zal bevinden om zo zijn hybride clouddiensten verder uit te breiden.

 

IBM werd opgericht in 1911 en is voornamelijk bekend omwille van zijn grote supercomputers. De laatste jaren wil de technologiegigant vooral inzetten op nieuwere technologieproducten en -diensten zoals cloud en kunstmatige intelligentie.

 

IBM is trouwens niet het eerste technologiebedrijf dat zich wil heruitvinden door andere bedrijven aan te kopen. Zo kocht Microsoft dit jaar nog het codeerplatform GitHub aan voor 6,5 miljard euro en kocht Dell Technologies, een van de grootste concurrenten van IBM, het dataopslagbedrijf EMC aan. Daarmee duidde ook Dell duidelijk aan dat het steeds meer wil inzetten op cloud en big data.

 

De overeenkomst tussen IBM en Red Hat zal naar alle waarschijnlijkheid in de tweede helft van 2019 gefinaliseerd worden. Red Hat zou wel blijvend onder leiding staan van de CEO van Red Hat, Jim Whitehurst en het huidige managementteam van Red Hat. Ook het hoofdkwartier en de faciliteiten blijven behouden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business