Nieuws

Bug in Apple’s Group FaceTime zorgt voor privacyproblemen

Een bug zorgt voor privacyproblemen in iOS 12.1 en later. FaceTime kan immers audio beginnen versturen zonder dat de ontvanger moet opnemen.

 

Apple-CEO Tim Cook heeft al meermaals publiekelijk gezegd hoe belangrijk het bedrijf privacy wel niet vindt, maar zelfs een miljardenbedrijf zoals Apple kan niet ontsnappen aan de occasionele softwarebug. Deze specifieke bug heeft betrekking tot Group FaceTime en laat mensen via een simpel trucje meeluisteren alvorens de ontvanger zijn telefoon opneemt. Reden genoeg dus voor Apple om de hele app uit te schakelen.

 

De softwarebug kwam voor op apparaten met iOS 12.1 of ouder, kon misbruikt worden op zowel iPhone als Mac en was vrij eenvoudig te activeren. Het enige dat je moest doen was iemand bellen via FaceTime en je eigen telefoonnummer dan snel toevoegen aan het gesprek. Op die manier dacht FaceTime dat het om een actief gesprek ging en begon de ontvanger plots audio te versturen, tenzij het apparaat op Do Not Disturb-modus stond.

 

Dat was nog niet alles, want uit verder onderzoek van 9to5Mac en Buzzfeed bleek dat als de ontvanger de aan/uit- of volumeknop indrukte er zelfs video kon worden doorgestuurd zonder dat de persoon hiervan op de hoogte was. Hetzelfde probleem vormde zich ook als je het gesprek opnam op een tweede apparaat (een Mac of extra iPhone bijvoorbeeld). Het eerste apparaat bleef dan gewoon rinkelen.

 

De impact van de bug was gelukkig wel beperkt tot de duur het rinkelen van het apparaat, wat standaard langer is op Mac dan op iPhone. Apple werkt momenteel aan een fix voor het probleem en hoopt later deze week al een update uit te brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business