Nieuws

MIT ontwikkelt systeem om algoritmen objectiever te maken

Algoritmen worden namelijk gegenereerd uit data die van mensen komt. En mensen zijn nu eenmaal niet altijd even objectief...

 

Dat gezichtsherkenning niet altijd even ‘objectief’ te werk gaat, is ondertussen geweten.

 

Er zijn ondertussen wel al pogingen geweest om die racistische bias uit gezichtsherkenningssystemen te filteren, door de data beter te trainen. Dat trucje vraagt echter nog steeds een menselijke tussenkomst. Nu heeft het Massachussets Institute of Technology daar misschien iets op gevonden. Het MIT ontwikkelt namelijk een algoritme dat automatisch de bias uit de datasets filtert die bestemd zijn voor het trainen van gezichtsherkenningsalgoritmen.

 

De technologie zal misschien niet alle bias uit je algoritmen filteren, maar de resultaten zouden wel eens spraakmakend kunnen zijn. Bij het testen wist het MIT-systeem bias namelijk met 60 procent te reduceren zonder dat daarbij de precisie in het gedrang komt. Het belooft ook tijd te besparen, zeker voor grotere datasets die ook veel tijd in beslag nemen.

 

Het is niet de eerste keer dat er wordt gezocht naar een manier om algoritmen te ontdoen van bias en ze dus objectiever te maken. Eerder werkte ook de technologiegigant IBM aan een dergelijk systeem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business