Nieuws

Amazon stapt af van nieuw hoofdkantoor in New York

Ecommercereus Amazon had plannen om een nieuw hoofdkantoor in New York op te richten. Na hevige tegenstand gaat dit echter niet door.

In de Amerikaanse stad New York ontstonden vorige week grote protesten na de aankondiging van een nieuw hoofdkantoor voor Amazon. Dit had duidelijk een effect, aangezien het bedrijf intussen heeft aangekondigd dat het zijn plannen voor dit kantoor heeft stopgezet. Hoe zit de vork hier precies in de steel?

Gentrificatie

Het gaat hier niet voornamelijk om Amazon dat wil uitbreiden, maar eerder om de plaats. Het nieuwe kantoor zou namelijk in Long Island City zijn. Het probleem is dat die omgeving al te maken heeft met een sterke gentrificatie, waarbij die regio opgewaardeerd wordt door nieuwe bewoners aan te trekken die kapitaalkrachtig zijn. En het zijn net dit soort mensen die passen bij de 25.000 jobs die het kantoor zou creëren. Het protest komt dan ook voornamelijk uit de lagere klasse, die deze kapitaalkrachtige buitenstaanders weg wil houden. Hun komst kon namelijk beteken dat de algemene woonkosten voor die regio opgedreven werden, waardoor de eigen bevolking dit niet meer zou kunnen betalen en bijgevolg zou moeten verhuizen. Toen Amazon openbaar bekendmaakte dat het interesse had in Queens, was meteen al een stijging te zien in de verkoop van duurdere huizen en appartement ter plaatse. De reactie van de lokale bevolking was dus zeker gegrond.

De drie miljard dollar aan subsidies die de stad vrij had gemaakt voor dit project maakten de gemoederen van de protesterende bewoners bovendien niet beter. Zij hadden dat geld liever elders naartoe zien gaan.

Metingen toonden echter dat 70% van de inwoners van New York geen problemen had met het nieuwe hoofdkantoor. Maar de stem van de overige 30% blijkt nu zodanig luid te zijn dat Amazon heeft besloten om zich terug te trekken. “Voor Amazon moeten er positieve en collaboratieve relaties met de staat zijn en steun op lange termijn van de lokale politici om een nieuw hoofdkwartier op te richten”, aldus het blogbericht van het bedrijf over de situatie in New York.

Amazon deelt tot slot mee dat het zijn zoektocht naar een locatie voor een tweede hoofdkantoor voorlopig niet zal verderzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business