Nieuws

Spotify dient klacht in tegen Apple over ‘Apple-tax’

Spotify heeft een klacht ingediend tegen Apple bij de Euopese Commissie. Reden is de Apple-tax die het bedrijf aanrekent op digitale abonnementen.

Spotify vindt dat Apple niet in lijn is met de wetgeving rond eerlijke handel. Deze wet overziet het gedrag van bedrijven en houdt eerlijke handel ten voordele van de consument in de gaten. Oorzaak van de klacht is de zogenaamde 'Apple-tax' die Apple aanrekent in de App Store. Het gaat dan over een percentage van abonnementen dat het bedrijf voor zichzelf houdt in ruil voor het gebruik van het platform. Dat percentage kan al snel oplopen tot 30 procent van het totaalbedrag.

Spotify-CEO Daniel Ek omschreef de situatie in een blogpost en legde uit waarom het bedrijf een klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie. Volgens Ek zorgt Apple doelbewust voor een beperkte keuze in aanbod en als er dan toch andere partijen verschijnen verdient Apple er ook iets aan. Ek gebruikt hier de analogie dat Apple zowel de scheidsrechter als de speler is. Toevallig een argument dat Elizabeth Warren eerder deze week ook al gebruikte om haar plan voor het opsplitsen van grote technologiebedrijven te ondersteunen.

In een voorbeeld stelt de CEO dat Spotify door de tax de prijs van zijn abonnementen moet verhogen voor de App Store, een prijs die hen dan boven de prijs van Apple Music brengt. In andere gevallen zou Apple de communicatie met hun klanten beperken, zo zouden er bijvoorbeeld geen mails naar Apple-klanten gestuurd mogen worden. Apple zou de concurrentie ook steevast op een afstand houden van hun andere diensten, zoals Siri, HomePod en de Apple Watch.

Spotify vraagt niet om een voorkeursbehandeling, maar simpelweg dezelfde rechten als apps zoals Uber of Deliveroo, die geen Apple-tax moeten betalen. Het bedrijf wil met andere woorden gewoon een gezond ecosysteem. Voor zichzelf, maar ook voor alle andere bedrijven die zich in dezelfde situatie bevinden.

if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://minoc-data-services.storychief.io/spotify-dient-klacht-in-tegen-apple-over-apple-tax?id=950490768&type=2”,title: “Spotify dient klacht in tegen Apple over 'Apple-tax'”,id: “95a939f7-5801-480c-a0d7-0025e2a4a0e8”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))

app storeapplebusinessmuziekspotify

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals