‘Belgen nog niet erg vertrouwd met kassabetalingen zonder pincode’

Bancontact Payconic Company heeft in België onderzoek uitgevoerd naar de kassabetalingen die de Belgen contactloos of met de mobiel uitvoeren, dat aantal ligt nog altijd angst schikkend laag.

Op steeds meer plekken kan je betalen met je smartphone. Tegelijkertijd worden betaalpassen zonder contactloos betalen razendsnel uitgefaseerd. Veel Belgen voelen zich echter niet vertrouwd met de contactloze kassabetalingen tot 25 euro die zonder een pincode verlopen, uit onderzoek zou blijken dat slechts 37 procent van alle Belgen vertrouwen heeft in de contactloze betalingen. België is door Bancontact Payconic Company uitgebreid onderzocht op de bereidheid om met telefoons of een contactloze betaling de alledaagse kassabetalingen uit te voeren. Conclusies zijn getrokken op basis van zo’n duizend mensen, uit de conclusies blijkt wel dat België snel voortuitgang boekt.

Contactloos en mobiele betalingen

Laten we beginnen met het negatieve nieuws met betrekking tot contactloos betalen, het is nog altijd geen ingeburgerde service. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 32 procent van de mensen die deelnamen eens contactloos betalen, tegelijkertijd geeft dertig procent van de deelnemers aan dat ze graag vaker contactloos willen betalen. Dat 32 procent van de ondervraagde nu zonder een pin in te voeren betalen, is een flinke vooruitgang. Tijdens het vorige onderzoek van Bancontact bleek nog dat acht procent van de doelgroep gebruikmaakte van de contactloze betalingen. De cijfers worden echter niet geholpen door wantrouwende Belgen: slechts 4 op 10 vertrouwen contactloos betalen.

Mobiele betalingen zitten wel in de lift, zo blijkt uit het onderzoek van de betaalorganisatie. In de afgelopen jaren zouden 68 procent van de ondervraagden al een bank-app hebben geïnstalleerd. Onder de jongeren leven de betaal en bank-apps het meest, volgens het onderzoek heeft 83 procent van de jongeren één of meer bank of betaal-apps geïnstalleerd. Voor de 50-plussers loopt het al snel terug tot onder de 60 procent, zo is te lezen in het onderzoek. Al met al is het een positief bericht, in de algemeenheid is het gebruik van mobiele betaal of bank-apps met 24 procent toegenomen. Toch is de groei niet overal terug te zien, zo groeien de mobiele betalingen niet mee met het aantal apps.

Beveiliging van mobiel betalen

Waarom groeien de mobiele en contactloze betalingen dan niet zo snel? Volgens de onderzoekers is er bij mobiele betalingen sneller het gevoel van onveiligheid. Ongeveer 51 procent van België is van mening dat mobiele en contactloze betalingen minder veilig zijn, in vergelijking met de betalingen waarbij ze een pin in moeten voeren. Onderzoekers wijzen erop dat dit niet per se zo hoeft te zijn, apps van banken zijn immers beveiligd met specifieke codes of vingerafdrukken, die de gebruiker zelf in kan stellen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat Belgen niet snel van mening gaan veranderen, 96 procent is immers tevreden met hun bankkaart en pincode. Daarmee blijft het dus 1-0 voor de bankkaarten…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business