Nieuws

Twitter verwijdert tweets van Braziliaanse president

Twitter duldt geen misleidende informatie over het coronavirus, ook niet wanneer je de president van Brazilië bent.

Het socialmediaplatform Twitter heeft in een verklaring aangekondigd dat het twee tweets van de Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, van het platform verwijderd heeft. In de twee video’s was de president te zien in de straten van de hoofdstad Brasilia, waar hij in gesprek ging met plaatselijke arbeiders.

Volgens Twitter waren de tweets in strijd met het aangescherpte huisreglement rond het coronavirus. Tweets met inhoud die in strijd is met algemeen geldende gezondheidsvoorschriften of de verdere verspreiding van het virus kunnen stimuleren worden zonder pardon van het platform gehaald. Door de straten lopen met een massa mensen rond je is vandaag de dag nu eenmaal niet het beste idee. Dan mag je nog een president zijn.

‘Simpel griepje’

Bolsonaro maakt er ook niet echt een publiek geheim van dat hij de hele heisa rond het coronavirus zwaar overdreven vindt. De president heeft al meermaals naar het virus gerefereerd als een ‘simpel griepje’. Hij haalt hard uit naar lokale autoriteiten die wel quarantainemaatregelen opleggen, zoals in de grootsteden Rio de Janeiro en Sao Paulo is gebeurd. Als het van hem afhangt, blijft de Braziliaan gewoon werken, want ‘mensen sterven nu éénmaal’.

Toch krijgt Twitter ook steun van de Braziliaanse rechtbank. Die legde zaterdag een verbod op om posts op sociale media te plaatsen die ingaan tegen de opgelegde maatregelen. Zo zijn tweets met de hashtag #obrasilnãopodeparar (‘Brazilië kan niet stoppen’) verboden.

Potten en pannen

De Braziliaanse bevolking is het overigens lang niet altijd eens met hun president. Op sociale media duiken al wekenlang video’s op van Brazilianen die ’s avonds op hun balkon komen om op potten en pannen te slaan. Dat is niet om hert zorgpersoneel te steunen zoals wij ’s avonds op ons balkon applaudisseren, maar om het beleid van de president aan te klagen. Bolsonaro is sinds 1 januari 2019 president van Brazilië.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business