Nieuws

Vlaamse export daalde met 7,5% in maart

De gevolgen van het coronavirus op de Vlaamse economie krijgen stilaan vorm. In de maand maart ging de Vlaamse export er fors op achteruit.

Dat maakte Vlaamse minister-president Jan Jambon vandaag bekend via zijn Twitter-account. De coronacrisis heeft een duidelijke impact op de Vlaamse export. Die daalde met in totaal 7,5% in de maand maart volgens gegeven van de Belgische Nationale Bank. Vooral de daling in de handel met onze buurlanden en belangrijkste handelspartners Nederland en Frankrijk was met 14% frappant. Maar ook handel met het Verenigd Koninkrijk daalde met 10%. Voor het zwaar getroffen Italië was de daling zelfs 23%. Samen met de export daalde logischerwijs de import naar ons landje ook.

Uit deze eerste cijfers blijkt al duidelijk hoe de coronacrisis al heel snel een grote impact heeft gehad op de Vlaamse economie. Vergeet niet dat de grenzen pas halverwege maart gesloten werden. De Nationale Bank verwacht dan ook dat de cijfers voor de maand april nog roder zullen kleuren. Voorlopige prognoses spreken van een daling in export tot wel 24%.

Zo snel mogelijk herstellen

Jambon maakt dan ook duidelijk dat het herstellen van de export één van de topprioriteiten moet zijn voor de Vlaamse regering. Onlangs werd al een exitplan goedgekeurd van het agentschap Flanders Investment & Trade. De Vlaamse regering zal ook 3 miljoen euro voorzien om bedrijven te ondersteunen om bedrijven te subsidiëren die hun export willen versterken of exportactiviteiten willen opstarten. Bedrijven zullen ook beloond worden als ze internationaal op de beurs gaan. Bedrijven die aan een beurs binnen de Europese Unie deelnemen krijgen een premie van 5000 euro. Gaan ze daarbuiten, dan krijgen ze 7500 euro.

Export speelt een fundamentele rol binnen de Vlaamse economie. Ongeveer een derde van de jobs in Vlaanderen zou er rechtstreeks of onrechtstreeks mee verbonden zijn. Maar een spoedig herstel van de Vlaamse export is ook van groot belang voor de Belgische economie in zijn geheel. 80% van onze nationale export komt vanuit Vlaanderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business