Nieuws

Boston Dynamics start met commerciële verkoop Spot

Ben je geïnteresseerd in een exemplaar van Spot, de beroemde robothond van Boston Dynamics? Het Amerikaanse bedrijf verkoopt hem voor een prijskaartje van 74.500 dollar.

Het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics is op de sneltrein van e-commerce gesprongen en heeft een webshop opgericht. Geen bijzonder nieuws zou je denken, ware het niet dat Boston Dynamics gespecialiseerd is in het bouwen van robots. Via zijn online verkoopplatform biedt het bedrijf de beroemde robot Spot aan aan iedereen die daar geld genoeg voor heeft. Dat nieuws werd aangekondigd via een video op YouTube. Een robot online kopen, alles kan!

Bekend van memes

Spot is een gele robot, die omwille van zijn vier poten wel eens een robothond genoemd wordt. Onder het grote publiek is de robot vooral gekend omwille van de vele memes. Op het internet duiken heel wat filmpjes op met onderzoekers die de hond een trap verkopen om de stevigheid van het loopmechanisme te testen. 

https://giphy.com/gifs/3rgXBINepaeqSr1OfK

Maar de robot kan uiteraard veel meer. Vandaag zouden er zo’n 150 exemplaren wereldwijd in gebruik zijn. De politiediensten in de stad Boston bijvoorbeeld gebruiken de robot al jaren om verdachte pakketten te onderzoeken. Recent dook de robot zelfs op in Singapore, waar de overheid hem inzette om in parken te controleren of de coronamaatregelen werden nageleefd. Het bedrijf stelde speciale versies van de robot ook ter beschikking aan ziekenhuizen om de verzorging van coronapatiënten mee te ondersteunen.

Eerste vercommercialisering

Voor het eerst in het bijna dertigjarige bestaan van Boston Dynamics start het roboticabedrijf met het commercialiseren van zijn uitvindingen. Tot op heden was Spot enkel verkrijgbaar via een redelijk exclusief early adopters-programma. Bedrijven die de robot wilden gebruiken, worden zorgvuldig gescreend om te voorkomen dat de technologie voor verkeerde doeleinden zou gebruikt worden.

Maar eerder dit jaar besliste Boston Dynamics om de productie van Spot-robots te versnellen om een commerciële verkoop mogelijk te maken. Omdat het bedrijf door het coronavirus de deuren tijdelijk sloot, hebben die plannen wat achterstand opgelopen. Toch rekent het bedrijf er op dat het nog 1000 exemplaren kan bouwen dit jaar. De redenering is dat de nood aan autonome technologieën zoals robots en drones door corona in sneltempo zal toenemen.

Nu de belangrijkste vraag: hoeveel kost een Spot? Het antwoord is 74.500 dollar, omgerekend 66.369,82 euro. In het pakket zit een robot, twee batterijen, een oplader, een controller, een koffer, een batterijcase en Python-licentie. Je kan via de webshop ook nog heel wat uitbreidingen bijkopen. Omwille van de productievertragingen is het voorlopig nog maar mogelijk om twee exemplaren te kopen. Een grote bestelling moet met het salesteam van Boston Dynamics onderhandeld worden. Het bedrijf levert nu nog enkel binnen de Verenigde Staten, maar internationale uitbreiding zou er snel aankomen.

Andere robots

Boston Dynamics heeft ook nog wat andere robots in zijn portfolio. ‘Pick’, een robot die kan gebruikt worden om dozen te sorteren, zou ook spoedig in verkoop moeten gaan. Dat deelde een woordvoerder mee aan VentureBeat. De verbeterde versie van Pick, ‘Handle’, zit nog in de prototypefase en zou normaal gezien vanaf volgend jaar klaar moeten zijn voor commercialisering. De humanoïde robot Atlas wordt eerder gezien als een experiment dat wellicht nooit in verkoop zal komen. Boston Dynamics noemt Atlas ‘de robot van de toekomst’.

boston dynamicsbusinessrobotspotzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals